Način pripreme
Rerna 175/180 stepeni. Kalup za tortu s prstenom i porkiven papirom za pečenje.
1. Počinje se pripremanjem krema. Pomešaju se žumanca sa šećerom, umute se žicom dok se ne zgusne, dodaje se skrob i 4 kašike hladnog svežeg mleka. Promeša se u glatku smesu.
Zagreva se mleko na ringli, zajedno sa štapićem cimeta i prepolovljenim štapićem vanile, do tačke ključanja. Sklanja se sa ringle i 1 šolja se naliva u tankom mlazu u žumanca, uz neprestano mešanje žicom.
Cela smesa se vraća nazad u ostatak vrelog mleka i vraća se nazad na ringlu. Skuva se težak krem oko 3-4 minuta uz neprestano mešanje.
Sklanja se sa ringle, sipa se u navlaženu pljosnatu posudu za pečenje, pokriva se folijom i ostavlja se da se potpuno ohladi.
2. Jabuke se očiste i iseku na kriške, ne mnogo tanke. Stave se u tiganj zajedno sa šećerom na umerenu temperaturu. Izdinstaju se sa poklopcem ruma/konjaka i 2-3 kašike hladne vode. Kuvaju se dok ne omekšaju. Sklanjaju se sa ringle i ohlade se.
3. U posudi se pomešaju svi suvi sastojci, brašno s praškom za pecivo, vanilin šećer i šećer. Promešaju se žicom. Dodaje se meki maslac u kockama, kora limuna i meša se dok se maslac potpuno ne upije.
Dodaju se jaja i prstima se trlja dok se ne dobiju mrvice. Jedna trećina se odvoji za kasnije, stavlja se u frižider, a drugi deo testa nastavlja da se mesi rukama dok se ne dobije lepa lopta od testa.
4. U kalup se stavlja krug od papira. Može blago da se podmaže sprejem od maslaca, ali nije obavezno. Testo se raspodeli po dnu kalupa i zidova da se formira ivica visine oko 3 cm. U sredinu se sipa ohlađeni krem, špatulom se rasporedi po celom testu, a odozgo se poređaju kriške jabuka.
5. Izdvojene mrvice se rasporede po celoj površini kolača. One će učiniti desert slatkim i hrskavim spolja i mekim i bogatim iznutra.
Peče se na 175-180 stepeni oko 45-50 minuta.
Beleška: Jabuke su srednje veličine do veće. Dobro je da se koristi vrsta seoske tvrde jabuke ili sorta Greni Smit, da se ne raspadne prilikom dinstanja.
Odvojene mrvice treba da se ostave u frižideru da bi se steglo testo, a nakon toga ako ne mogu dobro da se rasporede rukama i još se i lepe, koristi se renda, narenda se.