Način pripreme
Ova zimnica može da se pripremi u kuhinji na plinskoj ringli.
Patlidžan se oljušti, iseče na kocke i prelije sa hladnom vodom sa jednom kašičicom soli. Ostavlja se da se natopi 30 minuta.
Crvene paprike se očiste od semenki, ispeku se na plehu ili u pekaču za paprike i kad se ohlade, oljušte se. Iseckaju se na kocke u jednu posudu.
Paradajz se oljušti od ljuski, iseče na četvrtine i samelje u multipraktiku, a može i da se narenda.
Zagreva se ulje u širokoj posudi na plinskok ringli i u nju se spušta da se zaprži oljušten i isečen luk - 8 glavica ne mnogo krupnih. Kad postane prozračan i on se odovoji u jedan tanjir.
U isto ulje se spuste isečene na parčiće sasvim blago ljute raznobojene paprike (zelene, crvene, narandžaste). Promešaju se s vremena na vreme, a kad su skoro gotove, doda se nekoliko čenova belog luka isečenih na kolutiće. Oni se takođe izvade u drugi tanjir.
Doliva se još malo ulja i zapržava se i patlidžan, prethodno oceđen od vode. Meša se, a kad omekša, takođe se izvadi u dovojenu posudu.
U posudu se sipa samleven paradajz i ostavlja da se kuva. Mešajte povremeno dok se smesa ne zgusne i ne smanji do polovine dobijene smese.
Paradajzu dodajte propržen luk, paprike sa belim lukom, patlidžane i isečena ispečena crvena paprika.
Pospite solju i šećerom. Namrvite suvi čubar. Dodajte mleveni biber i iseckan peršun.
Ostavite na kratko na ringli da provri zajedno sa svim sastojcima desetak minuta.
Sipajte gotovu zimnicu u suve teglice od džema i zatvorite metalnim poklopcima.
Poređajte teglice u odgovarajuću široku posudu, prelijte vodom da ih pokrije i sterilišite na umerenoj vatri 10 minuta nakon što voda provri.