Način pripreme
Prvo napravite kvas - nije ništa komplikovano, ali potrebno je malo vremena (samo za prvi put).
U tegli pomešajte integralno brašno sa vodom i kašikom ga mešajte - nije važno kako izgleda, već sam kvalitet. Podseća na bozu, a svima nam je poznato kako boza izgleda (bilo da je ređa ili gušća, nije važno). Smesu ostavite na sobnu temperaturu i pratite, ako je potrebno da se doda brašno, dodajte, a ako brašna više, onda dodajte vodu - mešajte svakog dana.
Nakon 7-10 dana će kvas početi da raste, napraviće se balončići, koji će se pojaviti na površini odmah nakon mešanja - to je znak da je kvas spreman.
Sledi hleb sa kvasom - ja koristim aparat za pečenje hleba, ali ako želite, možete i ručno da mesite (količina je ista). U aparat stavite tečne sastojke i belo brašno, dodajte 4 kašike dobijenog kvasa i uključite aparat na osnovni program dok vam se ne pojavi signal za dodatke.
Nakon tog signala isključite aparat i ostavite ga tako najmanje 12 sati na sobnoj temperaturi. Kada se testo udvostručilo, spremno je za pečenje - uključite program za pečenje i neka se peče sat vremena.
Izgleda kompilkovano, ali je veoma zanimljivo da se vidi šta se dešava u samom aparatu - sve zavisi od temperature, ali uslov je jasan - testo treba da se dvostruko poveća.
O ukusu i konzistenciji možemo da pričamo samo sa onima koji su probali - ne kupujemo i ne pečemo hleb na drugi način.