Način pripreme
Karfiol isečen na cvetove skuvajte u vodi ili ga skuvajte na pari da ne upije višak vode. Ne treba ga prekuvati!
Odvojite tri cveta, a ostatak povrća sameljite u blenderu.
Dodajte jaja, mleko, sok od limuna, ulje, bademovo i kokosovo brašno, kao i so i psilijum ljuske.
Ponovo umutite u blenderu dok se ne dobije homogena smesa.
Na kraju dodajte malo ovsenog brašna sa praškom za pecivo i ponovo umutite. Dodajte onoliko ovsenog brašna koliko je potrebno dok ne dobijete testo gušće od testa za kolače, ali ne pregusto.
Ako ste preterali sa brašnom, uvek možete dodati malo vode od kuvanja karfiola.
Testo za zdrav hleb sipajte u pravougaoni pleh za hleb za sendviče obložen papirom za pečenje. Dobro je da ima kapacitet od 1, 5 l i da hleb ne postane previsok, već tanji, da se dobro ispeče.
Poravnajte testo špatulom i ubacite ostavljene cvetove karfiola. Prelijte sa malo maslinovog ulja i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta ili dok ne porumeni.
Pažljivo izvadite iz pleha i ohladite na rešetki. Hleb za dijabetičare je veoma mekan pa ga možete izvaditi zajedno sa papirom.
Veoma je sočan iznutra zbog karfiola, što je i razumljivo, a odličan je jer se topi u ustima.
Poslužite uz dobar sir ili razne namaze.
Prekrasan ukusan hleb od karfiola za ljubitelje dobre hrane!