Način pripreme
/undefined Krompir izgnječite sa mlekom i ostavite da se ohladi. Kvasac se razblaži mlakom vodom i pomeša sa krompir pireom.
Brašno se proseje sa solju u zagrejanoj posudi i doda se mešavina krompira.
Umesi se testo i prebaci na pobrašnjenu površinu. Dobro mesite dok se ne dobije elastično testo - oko 15 minuta, i formirajte loptu od njega.
Vratite u posudu, prekrijte malo nauljenom providnom folijom i ostavite na toplom mestu da naraste oko 1 sat.
Nakon što testo nadođe, izvadite iz posude i ponovo mesite na pobrašnjenoj površini 10 minuta.
Oblikujte 3 vekne hleba, malo pospite brašnom i stavite u kalupe nauljene maslacem ili ubacite u tepsije. Ponovo prekrijte folijom i ostavite na toplom mestu da nadođe još 15-ak minuta.
Dok se testo diže, zagrejte rernu na 230 stepeni. Hleb se peče 10 minuta.
Temperatura se smanji na 190 stepeni i peče još 25 minuta.
Pečeni hleb od krompira okrenite na rešetku i ostavite da se ohladi.