Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hleb od krompira

Hleb od krompira

Vanya  VelichkovaVanya Velichkova
Pomoćnik kuvara
323109216
Hleb od krompira1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
5
"Fantastičan i veoma ekonomičan hleb"

Potrebni sastojci

  • krompir - 450 g oljušten, topao (kuvan)
  • sveže mleko - 150 ml
  • maslac - 30 g
  • kvasac - 30 g
  • voda - 425 ml mlaka
  • brašno - 675 g
  • so - 2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined Krompir izgnječite sa mlekom i ostavite da se ohladi. Kvasac se razblaži mlakom vodom i pomeša sa krompir pireom.

Brašno se proseje sa solju u zagrejanoj posudi i doda se mešavina krompira.

Umesi se testo i prebaci na pobrašnjenu površinu. Dobro mesite dok se ne dobije elastično testo - oko 15 minuta, i formirajte loptu od njega.

Vratite u posudu, prekrijte malo nauljenom providnom folijom i ostavite na toplom mestu da naraste oko 1 sat.

Nakon što testo nadođe, izvadite iz posude i ponovo mesite na pobrašnjenoj površini 10 minuta.

Oblikujte 3 vekne hleba, malo pospite brašnom i stavite u kalupe nauljene maslacem ili ubacite u tepsije. Ponovo prekrijte folijom i ostavite na toplom mestu da nadođe još 15-ak minuta.

Dok se testo diže, zagrejte rernu na 230 stepeni. Hleb se peče 10 minuta.

Temperatura se smanji na 190 stepeni i peče još 25 minuta.

Pečeni hleb od krompira okrenite na rešetku i ostavite da se ohladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: