Način pripreme
Kalup za tortu je sa prstenom oko 26 cm.
U blenderu se samelje keks do mrvica. Sipaju se u posudu i dodaje se istopljeni maslac. U zavisnosti od količine keksa, maslaca može da bude malo više ili manje. Dnom čaše se pritiska ka osnovi kalupa. Ostavlja se u frižideru.
Mikserom se umute maslac i šećer u prahu. Dodaje se ceđeno kiselo mleko i sitan sir. Meša se na sporoj brzini miksera dok se ne ujedine sastojci.
Muti se biljna pavlaka do vazdušastog snega. Upravo ona daje vazdušastost smesi. Dodaje se kiselo mleko u smesu, dodaje se i narendana kora limuna. Meša se dok ne postane homogena. Rasporedi se preko kore od keksa i ponovo se stavlja u frižider.
Voće se stavi na umerenu ringlu sa šećerom po ukusu - oko 2 do 3 kašike.
Ostavljaju se da se zgusnu ili tačnije dok špatula ne ostavlja trag po dnu šerpe. Sklanja se sa ringle i potpuno se ohladi.
Ohlađeni se sipaju preko pavlake i ostavljaju opet u frižider.
Po željii se ukrašava slatkom pavlakom pomoću špica.
Izvor: Lussis`s World of Artcraft
Beleška: Raskošan svež čizkejk, koji ne oduzima više od 40-45 minuta pripreme. Koristila sam kekse Petit Beurre, ali zbog toga što su previše suvi dodala sam još malo maslaca, oko 20-30 g. Za voće sam koristila zamrznuto šumsko, ali može da se koristi i sveže. Slatku pavlaku nisam stavljala, posula sam malo mlevenog zapečenog pistaća.