Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Zapečena Jela»Pečeno jelo od patlidžana

Pečeno jelo od patlidžana

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
2244895256
Pečeno jelo od patlidžana
Fotografije: Daniela Ruseva
1 / 4
25/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Nodoljivo pečeno jelo s patlidžanom, idealno za vrele letnje dane"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 4 komada
  • paradajz - 4 komada
  • beli luk - 4 čena
  • tečna pavlaka - 4 kašike
  • sir - 100 g
  • kačkavalj - 100 g
  • čubar - 2 prstohvata
  • biber - 2 prstohvata
  • univerzalni začin - 1 kašičica, vegeta
  • peršun - 4 - 5 strukova
  • brašno - za valjanje
  • so
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Opranom patlidžanu se iseku drške, nakon čega se oljušti i iseče na krugove.

Krugovi se poređaju u posudu za pečenje posipaju se sa dva prstohvata soli, posuda se ostavlja pod nagibom da se odvoji tamna voda pola sata. Svaki kružić se uvalja u brašno. Tako uvaljani se poređaju jedno na drugo po nekoliko komada.

Zagrejte u tiganju ulje i propržite patlidžan u etapama.

Zagrejte u šerpi vodu i kad provri stavite u nju crveni paradajz na kratko da se blanšira. Izvadi svaki paradajz rešetkastom kašikom, kad napukne ljuska oljuštite ih i posle ih isecite na kolutove.

U tiganj u kome smo pržili patlidžan opet se kapne malo ulja i u njemu se zapeče beli luk, iseckan na tanko. Kriške paradajza se stave u beli luk dok se okreću da se zapeku s obe strane. Okreću se pažljivo, da sačuvaju celinu, koliko je moguće. Posipaju se biberom, mrvljenim čubrom i jednom kašikom vegete od povrća.

U vatrostalnoj posudi širine oko 30 cm po dnu se poređa polovina isprženih krugova patlidžana. Odozgo se posipa sa dve kašike umućene pavlake sa polovinom namrvljenog sira.

Ide red polovine paradajza i posipa se iseckanim peršunom. To se ponavlja. Ređa se drugi red sa ostatkom patlidžana i ostalim sastojcima.

Na kraju se posipa narendanim kačkavaljem i jelo se zapeče u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni.

Pekla sam sa ventilatorom na gril funkciji, dok se kačkavalj nije zapekao.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti