Način pripreme
Stavljamo pasulj u posudu da se natopi tokom jedne noći u hladnoj vodi.
Drugog dana iscedimo vvodu, nalijemo novu i stavljamo je na ringlu da vri. Vri 15 minuta nakon čega ga procedimo i nalivamo ponovo hladnu vodu i vraćamo na ringlu.
U pasulj dodajemo lovorov list, polovinu luka, narendanu šargarepu i papriku. Ostavljamo na slaboj ringli dok zrna pasulja potpuno ne omekšaju.
Zapržimo na kratko presotalu polovinu luka i sitno isečene beli luk u 3-4 kašike ulja. Dodajemo im i brašno na oko minut dok neprestano mešamo.
Nakon toga stavljamo alevu papriku, mešamu i nalivamo odmah 1 šolju vode od pasulja. Dolivamo još 1-2 šolje vode od pasulja. Zaprška je gotova i sklanjamo je s ringle.
Skuvani pasulj i deo vode od kuvanja sipajte u posudu za pečenje, dodavajući zapršku, vegetu, so i biber. Mešamo dobro, dodajemo kobasice preko pasulja i stavljamo posudu u rernu.
Pečenje se nastavlja dok se kobasica ne zarumeni.