Način pripreme
U veliki pleh stavite dve vrste mlevenog mesa, isečenu šunku i mortadelu na komade, isečenu šargarepu, cele masline, dva jajeta, rendani parmezan, rendani muskatni oraščić i so.
Dobro promešajte sve sastojke. Od parčeta pamučne krpe ušijte navlaku oko 20 cm širok i 40 cm dug.
Napunite je prirpemljenom smesom, trudite se da dobro, ispresujete da nema praznog mesta oko komada šunke i mortadele. Dobro zavežite navlaku.
U veliku šerpu sipajte oko 3 litra vode. Stavite dve šargarepe, krupnije isečene i dva struka celera, stavite celu oljuštenu glavicu luka. Dodajte jednu ravnu supenu kašiku soli.
Stavite posudu na vatru i kad provri stavite pažljivo prirpemljenu kobasicu. Kuvjate 1 sati i 30 minuta.
Izvadite gotove kobasice na ravnu dasku, dasku stavite na pleh, a odozgo pritisnite kobasicu drugom daskom. Preko stavite nešto teško 10 kg. Možete koristiti posudu sa vodom.
To se radi kako bi vazduh izašao i da bi kobasica dobila oblik.
Ostavite tako 10 sati, nakon toga isecite kalup makazama da biste je izvadili. Možete čuvati gotovu Galantinu nekoliko dana u frižideru, a možete i da isečete na komade i da zamrznete u zamrzivaču.
Neka vam je slatko sa ovom veoma ukusnom italijanskom kobasicom.
Napomena: Nemojte bacati bujon iz kuvanja. Sipajte ga u flaše i koristite za druga jela!