Način pripreme
Šargarepu ogulite i isecite na polumesece, kuvajte u posoljenoj vodi 7 minuta i ocedite.
Pileći batak skuvajte i cedite, uklonite kosti i iseckajte na komadiće. Ocedite i grašak, pomešajte povrće sa mesom, pavlakom, iseckanim peršunom i solju. Dobro promešajte i dobili ste nadev.
U činiju sipajte brašno, razbijte jaje, dodajte kiselo mleko sa rastvorenom sodom i so.
Zamesite testo i ostvite ga na 5 minuta. Podelite ga na dva dela, tako da jedan deo bude malo veći i on će biti osnova pite. Razvijte okruglu koru i stavite je na papir za pečenje.
Rasporedite nadev, pokrijte drugom razvijenom korom i krajeve spojite. Premažite umućenim žumancetom i nožem napravite 5-6 proreza odozgo.
Pecite plačinu u zagrejanoj reni na 180 stepeni, dok ne porumeni. Može se napraviti i sa svinjskim mesom, a može biti i slatka.