Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Ratatuj»Ratatuj sa bosiljkom i sosom od belog luka

Ratatuj sa bosiljkom i sosom od belog luka

Ratatuj sa bosiljkom i sosom od belog luka
Fotografije: Mimi Danielle Kalcheff
2 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Čaroban ukus, neodoljiv miris i nežan sos od paradajza - predlog za ručak, kome ne možete odoleti"

Potrebni sastojci

  • paradajz - 1 tegla, oljušteni, može i sveži
  • šargarepa - 1 mala
  • crveni luk - 2 male glavice
  • zelena paprika - 1/2 (slatka)
  • peršun - 2 struka
  • limun majčina dušica - 5 - 6 listova
  • beli bosiljak - 5 - 6 listova francuski (može i bilo kakav bosiljak)
  • masline - 3 komada
  • patlidžan - 1 komad
  • tikvice - 1 bela + 1 zelena
  • roze paradajz - 2 komada
  • začini - po ukusu
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • sos
  • beli luk - 2 čena
  • majonez - 1 supena kašika
  • kiselo mleko - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

1. Koristite dublji tiganj. Stavite na vatru paradajz zajedno sa lukom, šargarepom, paprikom, peršunom i limun majčinom dušicom. Dodajte malo soli, biber i maslinovo ulje. Mešajte 2-3 puta dok ne počne da krčka i ne promeni boju i dok šargarepa ne omekša;

2. Kad procenite da je osnova od paradajza gotova, isključite rernu i stavite tiganj sa strane;

3. Sipajte sve u pleh, u kome ćete poređati sve ostalo;

4. Poređajte listiće bosiljka i krugove maslina preko već gotovog paradajza i drugog povrća;

5. Počinje zabavan deo ređanja patlidžana, tikvica i paradajza. Ja ređam zelenu tikvicu, belu tikvicu, patlidžan i paradajz. Gledadajte da krugovi povrća budu jednake veličine, da stanu u pleh.

6. Kad budete gotovi sa ređanjem i odlučite da je dovoljno lepo da ga nakon toga pojedete, pokrijte pleh aluminijumskom folijom i stavite pleh u rernu na 190 stepeni oko 40 minuta.

7. Kad cela kuća počneda miriše na kuvano jelo i prođu 35-40 možete skinuti foliju i malo posuti čubrom i ostavite da se povrće zapeče odozgo (5 minuta)

Za pravljenje sosa:

1. Oljuštite beli luk;

2. Izgnječite ga, ako nemate presu sitno ga iseckajte;

3. U posudu ili malu čašu stavite mleko i majonez;

4. Dodajte beli luk u mlečni sos i gotovo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: