Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Ljutenica po receptu starom sto godina

Ljutenica po receptu starom sto godina

ZoriZori
Guru
8932865k
Ljutenica po receptu starom sto godina14 / 14sa Videom
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
180 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
360 min.
Porcije
200
"Da li je ovo najbolja ljutenica? 100 posto DA!"

Potrebni sastojci

  • crvene paprike - 20 kg
  • paradajz - 10 kg
  • patlidžan - 5 kg
  • šargarepa - 3 kg
  • ljute paprike - 4 - 5 komada
  • biber - 1 kesica, mleven
  • kumin - 1 kesica, mleven
  • čubar - 2 supene kašike
  • ulje - 1 flaša
  • šećer - 200 g
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremanje domaće ljutenice nije jednostavan posao, oduzima dosta vremena (u mom slučaju skoro dva dana) i truda, zato je dobro da imamo pri ruci isproban i dokazan recept. Moj recept znam od svoje mame, koja ga je nasledila od svoje bake.

Recept nije panađurski, nego iz sela Dobrovnica kod Pazardžika, odakle je i moja prabaka.

Paradajz se oljušti i samelje mašinicom za mlevenje mesa. Sipa se u veliki bakarni kazan (ili šerpu, pleh, sa čim god raspolažete), stavljate na ne mnogo jaku vatru i počinje dugo i neprestano mešanje, da pire ne zagori.

U počeku je smesa retka i sporije se meša, ali što više vri paradajz pire postaje gušći, brže i pažljivije se meša, prelazi se varjačom po celom dnu posude, da nigde ne zagori.

Paprike se ispeku i poređaju u posudu, koja se poklopi, ili najlon kesu, da se popare, nakon toga se oljušte i očiste od drške i semenki. Ostavljamo na 1-2 sata u velikoj posudi ili plehu, malo nagnuto. Nakon toga se melje u mašinici za mlevenje mesa.

Patlidžan se ispeče, kad se ohladi se oljušti, iseče se na komade, posoli i ostavlja da se ocedi na 2 sata i nakon toga se samelje. Šargarepa se očisti, oljšti skuva u posoljenoj vodi i takođe se samelje.

Samlevene paprike, patlidžan i šargarepa se dodaju pažljivo u kazan sa paradajzom uz neprestano mešanje. Patite zato što u jednom trenutku ljutenica počinje da prska, zato koristite veliku drvenu varjaču sa dugom drškom, nosite stvari dugih rukava i duge pantalone, takođe i bošču.

Kad se prepolovi smesa, dodaju se sitno iseckane ljute papričice, lagano se dodaje ulje uz neprestano mešanje, so, šećer i začini - čubar, kumin i biber. Dodajte malo po malo i probajte, da biste mogli da dodate još ako nije dobro začinjeno.

Ljutenica se kuva na tihoj vatri, dok varjača ne počne da ostavlja tragove po dnu posude. Skida se sa vatre, sačekamo da se malo ohladi i punimo tegle, zatvorimo prethodno skuvanim poklopcima i kuva se u posdu sa krpom na dnu, voda treba da je bar dva prsta izat tegli. Kad proključa, meri se 15-20 minuta i skida se sa vatre.

Tegle se vadi i okreću naopako, dok se ne ohlade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: