Način pripreme
Operite patlidžan i isecite na krugove. Stavite u hladnu posoljenu vodu na oko 20 minuta da pusti gorak i taman sok.
Za to vreme pripremite ostalo povrće. Operite, osušite povrće i isecite na krugove.
Ocedite patlidžan, operite i osušite pamučnom krpom. Tikvice takođe osušite.
U ugrejanom tiganju sa malo masti, propržite prvo krugove tikvica sasvim na kratko i izvadite na ubrus. Ponovite proceduru i sa patlidžanom.
U obli pleh ređamo povrće, smenjujemo tikvice, patlidžan, paradajz, krugove paprike i luk i tako dok se ne potroše svi sastojci. Čenove belog luka izgnječite, dodajte so i maslinovo ulje i poređano povrće namažite uz pomoć četke.
Iseckajte bosiljak i pospite preko povrća. Stavite u rernu da se peče na 180 stepeni oko 50 minuta ili dok povrće ne dobije boju po vašoj želji.
Za sos:
Listove bosiljka operite, osušite i krupnije iseckajte. Stavite ih u posudu pasatora i dodajte komadiće belog luka i deo kiselog mleka.
Uključite pasator na visoku brzinu i umutite. Nakon toga dodajte preostalo mleko, majonez, senf i mešajte žicom, dok se ne dobije homgena smesa.
Servirajte ukusno jelo od povrća sa mlečnim sosom od belog luka i ukrasite bosiljkom.