Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Ratatuj»Poređano povrće sa mlečnim sosom od belog luka i bosiljkom

Poređano povrće sa mlečnim sosom od belog luka i bosiljkom

Nevena Blajeva IvanovaNevena Blajeva Ivanova
Pomoćnik kuvara
14535764
Poređano povrće sa mlečnim sosom od belog luka i bosiljkom
Fotografije: Nevena Blajeva Ivanova
5 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Ukusno i lepo - iznenadite sve sa Ratatujem - jednim od remek-dela francuske kuhinje"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 3 komada
  • tikvice - 3 komada
  • paradadajz - 5 komada
  • luk - 3 glavice
  • paprike - 3 komada
  • beli luk - 5 čenova
  • bosiljak - svež
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje
  • za sos sa belim lukom
  • beli luk - 3 čena
  • kiselo mleko - 5 supenih kašika
  • majonez - 3 supene kašike, mlečan
  • senf - 1 kašičica
  • bosiljak - 10 listova
* merne jedinice

Način pripreme

Operite patlidžan i isecite na krugove. Stavite u hladnu posoljenu vodu na oko 20 minuta da pusti gorak i taman sok.

Za to vreme pripremite ostalo povrće. Operite, osušite povrće i isecite na krugove.

Ocedite patlidžan, operite i osušite pamučnom krpom. Tikvice takođe osušite.

U ugrejanom tiganju sa malo masti, propržite prvo krugove tikvica sasvim na kratko i izvadite na ubrus. Ponovite proceduru i sa patlidžanom.

U obli pleh ređamo povrće, smenjujemo tikvice, patlidžan, paradajz, krugove paprike i luk i tako dok se ne potroše svi sastojci. Čenove belog luka izgnječite, dodajte so i maslinovo ulje i poređano povrće namažite uz pomoć četke.

Iseckajte bosiljak i pospite preko povrća. Stavite u rernu da se peče na 180 stepeni oko 50 minuta ili dok povrće ne dobije boju po vašoj želji.

Za sos:

Listove bosiljka operite, osušite i krupnije iseckajte. Stavite ih u posudu pasatora i dodajte komadiće belog luka i deo kiselog mleka.

Uključite pasator na visoku brzinu i umutite. Nakon toga dodajte preostalo mleko, majonez, senf i mešajte žicom, dok se ne dobije homgena smesa.

Servirajte ukusno jelo od povrća sa mlečnim sosom od belog luka i ukrasite bosiljkom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: