Način pripreme
Kanelone (CANNELLONI) bukvalno znači velika trska. To je dugačak oblik testenine (dužine oko 10 cm i radius ovora je oko 2.5 cm), oblika kao velike, šuplje cevi.
Za nadev:
Sitno isecite 2 glavice crnog luka i dinstajte u malo maslinovog ulja. Dodajte mleveno meso posptepeno i pržite uz neprestano mešanje, dok se ne izdrobi. Na kraju dodaje 3-4 čena iseckanog belog luka, so, biber i origano po ukusu. Skinite sa vatre da se ohladi.
Za sos:
Oljuštite patlidžan, isecite ga na sitne kockcia i posolite. Isto uradite i sa tikvicim i ostavite u đevđiru da se ocedi višak vode. Nakon 15 minuta istiskajte rukama kockice patldižana da se ocedi gorak sok.
Preostale 2 glavice luka sino isecite ili izrendajte.
Paradajz oljušite i isecite na sitne kockice.
Preostala 4 čena belog luka sino iseckajte.
U dubokom tiganju sa maslinovim uljem, prvo izdinstajte luk, dodajte tikvice i patlidžan. Kad se povrće proprži i dobije zlatnu boju dodajte i paradajz.
Kada sos provri, smanjite vatru i ostavite da se krčka 10-15 minuta.
Na kraju začinite solju, biberom, bosiljkom, origanom i belim lukom.
Kad se nadev dovoljno ohladi, da biste mogli opušteno da radite, napunite kanelone tako što jednom rukom pridržavate jedan otvor i lagano pritiskate nadev prstima da se lepo napune. Poređajte ih zbijeno u pleh, namazan maslinovim uljem.
Pažljivo prelijte pripremljenim sosem tako da pokrije kanelone sa svih strana i odozgo.
Na kraju pospite sa malo maslinovog ulja i stavite jelo u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni dok ne bude gotovo (oko 40 minuta). Vreme za kuvanje zavisi od toga kakvu testeninu volite - za al dente 25-30 minuta i oko 40 minuta za bolje kuvanu testeninu.
Pre serviranja pospite listićima peršuna.
Jelo se može jesti i hladno i toplo.
Ako ga servirate toplo, pre serviranja ga pospite izrendanim peršunom.
Bon apeti!