Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Zapečena jela»Zapečeno jelo sa patlidžanom, mocarelom i sosom Raskoš

Zapečeno jelo sa patlidžanom, mocarelom i sosom Raskoš

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Zapečeno jelo sa patlidžanom, mocarelom i sosom Raskoš
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Raskoš na tanjiru Probajte i uverite se i sami!"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 2 komada, veliki
  • mocarela - 250 g, sveža
  • kačkavalj - 200 g
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • so
  • maslinovo ulje - za prskanje
  • bosiljak - oko 10 listića
  • za sos raskoš
  • paradajz - 4 komada, zreo, veliki
  • paprike - 2 komada, crvene
  • paprike - 1 komad, zelene
  • luk - 1 glavica
  • praziluk - 1 struk
  • beli luk - 2 čena
  • bosiljak - 2 prstohvata, suv
  • peršun - 3 struka, svež
  • biber - po ukusu
  • maslinovo ulje - 70 ml
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

1. Isecite patlidžan na krugove i potopite u posoljenu vodu da pusti gorak sok. Za to vreme pripremite sos.

2. Iseckajte luk, praziluk i propržite u maslinovom ulju 8-10 minuta na umerenoj vatri.

3. Oljuštite i isecite komadiće paradajza i dodajte ga zajedno sa izrendanim belim lukom. Kuvajte dok se ne redukuje tečnost iz paradajza i začinite solju i začinima. Po želji pasirajte da se dobije fin sos, a ako volite da osećate komadiće povrća, ostavite tako.

4. U odgovarajuću posudu sipajte na dno gotov sos i poređajte u obliku cveta krugove patlidžana. Između njih stavite mocarelu, iseckanu na kriške.

5. Dva čena belog luka isecite sa listićima bosiljka stavite ih između redova sa patlidžanom i mocarelom. Pospite maslinovim uljem i stavite u prethodno ugrejanu rernu na 190 stepeni, samo na donem grejaču.

6. Pecite 30 minuta, nakon toga uključite i gornji grejač, pospite jelo rendanim kačkavaljem i ponovo pecite dok ne dobije zlatnu boju.

7. Serviraje ne previše vruće, da biste osetili dobre ukuse.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: