Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Slana pita»Odlična pita od povrća

Odlična pita od povrća

Milena AleksandrovaMilena Aleksandrova
Inovator
20633836
Odlična pita od povrća
Fotografije: Anonymous
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Nije prosto pita od povrća, nego pravi praznik za čula"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • integralno brašno - 300 g
  • maslac - 140 g
  • so - 1/2 kašičice
  • voda - 7 supenih kašika
  • za nadev
  • šargarepa - 4 komada (veće)
  • tikvice - 4 komada, tamne, mlade
  • sveže mleko - 250 ml
  • kačkavalj - 100 g
  • mocarela - 100 g
  • jaja - 4 komada
  • beli luk - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremamo testo. Isečemo maslac na kockice u posudu i sipamo brašno. Rukama počinjemo da mesimo, dok se ne dobiju mrvice. Sipamo vodu i so i nastavljamo da mesimo rukama.

Kad se oblikujte testo, stavljamo u mali okrugao teflonski pleh i počinjemo da pritiskamo da oblikujemo osnovu. Testo treba do pokrije do pola ivice pleha. Stavljamo u frižider i počinjemo da pirpemamo nadev.

Operemo tikvice, ne ljuštimo ih, nego samo skidamo dršku. Uz pomoć sprave za ljuštenje sečemo duge i tanke trakice po dužini.

Šargarepu operemo, očistimo i sečemo na isti način.

Vadimo pleh sa tesom iz frižidera. Počinjemo da ređamo povrće, ređamo red tikvica, red šargarepe spolja ka untra u plehu, oni treba da se stavljaju ispravljeni širokim delom (tako poređano povrće liče na ružu).

Umutimo jaja i pomešamo sa mlekom. Izrendamo kačkavalj i mocarelu i dodajemo i njih. Na kraju dodajemo i so i izgnječen beli luk i promešamo.

Sa ovom smesom pažlljivo prelivamo poređano povrće u plehu, uz pomoć kašike i pazimo da ravnomerno sipamo smesu svuda.

Stavljamo pitu da se peče u prethodno ugrejanoj rerni. Pečemo oko 30 minuta na 160 stepeni, a nakon toga oko 15 minuta na 180 stepeni. Kad se pia ispeče, dobro je da se ohladi i segne - bar 1-2 sata i serviramo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: