Torta Jubilej

Plamena TodorovaPlamena Todorova
Šegrt
112116
Torta Jubilej4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
8
"Kad je praznik specijalniji - torta može biti samo jedna - torta Jubilej"

Potrebni sastojci

  • sastojci za koru
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • prezle - 1 supena kašika
  • prašak za pecivo - 1/2
  • kakao - 1/2 supene kaške
  • kakao - 1/2 supene kašike
  • sastojci za krem
  • sveže mleko - 700 ml
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 šolja
  • skrob sa ukusom vanile - 1 komad
  • maslac - 1/2 pakovanja
  • vanila - 1
  • nektarina - 1 za nadev + jedna za ukras
  • čokladne mrvice - 6 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite koru. Umutite 6 jaja sa 1 šoljom šećera dok se šećer ne rastopi. Posebno prosejte jednu šolju brašna i u nju dodajte prašak za pecivo i 1 supenu kašiku prezle. Mešajte smesu od jaja i brašna dok se ne dobije homogena smesa.

Odvojite jednu šolju smese i u nju dodajte 1/2 supene kašike kakaa. Uzmite okrugao kalup sa pokretnim prstenom. Namažite ga uljem i pospite brašnom. Sipajte belu smesu i preko nje sipajte 1 šolju smese sa kakaom. Mešajte dok se ne premese dve smese (na slici).

Pecite na 180 stepeni, proverite čačkalicom za zube.

Sada pripremite krem. Pomešajte 200 ml svežeg mleka sa 2 jajeta i skrobom od vanile. Sve mutite dok se ne dobije homogena semsa. Stavite na vatru 500 ml svežeg mleka i u njega dodajte 1 šolju šećera. Mešajte dok se šećer ne rastopi.

Kad provri, lagano dodajte pomešana jaja, skrob i mleko, energično mešajte, kad se krem zgusne, skinite sa vatre. Ostavite na oko 30 minuta da se ohladi.

Sastavljanje torte

Uzmite pečenu koru i isecite na dva dela. Stavite donji deo na poslužavnik. Obilno namažite kremom. Sada uzmite jednu nektarinu i isecite na sitne kockice. Rasporedite preko krema. Stavite odozgo drugi deo krema i ponovo namažite tortu i sa strane.

Sa strane pospite čokoladnim mrvicama. Odozgo ukrasite jednom nektrarinom isečenom na polumesec.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: