Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Jednostavna pogača za jubilej

Jednostavna pogača za jubilej

Jednostavna pogača za jubilej
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Što je jubilej veći, imamo više povoda za slavlje"

Potrebni sastojci

  • voda - 300 ml, mlaka
  • kvasac - 25 g
  • kiselo mleko - 4 - 5 supenih kašika
  • so - 1 supena kašikka
  • šećer - 1 supena kašika
  • ulje - 4 supene kašike
  • mekani maslac - 1 supena kašika
  • brašno - 700 g
  • jaja - 2 komada, bez jednog žumanceta
  • seme maka
  • susam
  • testo za broj
  • voda
  • brašno
  • so
  • skrob
* merne jedinice

Način pripreme

Izmrvite kvasac u mlaku vodu sa kašikom šećera i ostavite na nadođe. Sipajte u udubljenje u brašnu, dodajte ostale sastojke i zamesite srednje meko testo. Namažite odozgo uljem i ostavite da nadođe 1 sat u najlon kesi, u kojoj ima dovoljno mesta da nadođe i da se udvostruči.

Podelite na 10 lopti. Na papiru za pečenje poređajte 8 po ivicama. Deveta je za sredinu pogače. Od desete napravite fitilj, isecite na 8 delova i od svakog oblikujte fitilj, koji malo uvijete i ostavljate preko lopti u plehu.

Sada već stavite loptu u sredinu i ostavite testo na toplom da odstoji dok ne nadođe. Izvadite, namažite odvojenim žumancem, umućenim sa kašikom ulja u kašikom svežeg mleka.

Pospite semenkama i pecite u ugrejanoj rern i na 170 stepeni oko 20-30 minuta.

Izvadite i u centar zalepite broj 60 ili koji vam je potreban, oblikovan od tankog fitilja, uvijenog jedan sa drugim.

Pecite još 10-15 minuta, izvadite i namažite maslacem.

Ukusan i lep poklon za prijatelja!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: