Način pripreme
U izrendanu bundevu se dodaje šećer, jaje i ulje i meša se spatulom. Dodaju se začini i sok od limuna.
U prvu čašu brašna se dodaje soda bikarbona, promeša se i dodaje u bundevu i druge sastojke. Meša se dok smesa ne upije brašno. U drugu čašu se stavlja prašak za pecivo i ponovo se radi kao i sa prvom čašom.
Kad se doda svo brašno iz dva tri puta se stavlja voda i meša se dok ne upije. Na kraju stavljamo i suvo grožđe (po želji se mogu dodati i mleveni orasi) i promešamo.
Smesa se sipa u namazan i brašnom posut kalup za kugof i peče se na sredini u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 50-55 minuta, po želji je da se prvih 40 minuta rerna ne otvara. Kad se ohladi i okrene na tanjir, preliva se karamel prelivom.
Priprema karamle preliva:
Šećer, voda i maslac se stavljaju u odgovarajuću posudu i ugrevaju nekoliko minuta dok se šećer ne karamleizuje. U karamel šećer se dodaje tečna pavlaka i meša se dok se karamela ne rastopi, ako je porebno lagano se ugreva da se lakše rastopi. Nakon toga se ohladi da se zgusne i na kraju se preliva kolač.