Način pripreme
Skuvajte heljdu u vodi i ocedite je. Sir narendajte na krupno. Promešajte sir i heljdu i nadev je gotov. Tepsiju premažite uljem.
Počnite sa ređanjem kora. Stavljajte po 2 kore i oblikujte ih u skladu sa tepsijom, lagano ih gužvajući. Nakon toga pospite smesu od sira i heljde. Nakon toga stavite jednu koru preko. Na tu koru stavite komadiće maslaca veličine lešnika u krug i jedan u sredinu.
Ponovo stavite nadev, koru, nadev, koru, maslac i tako dok ne ostanu 2 kore za pokrivanje. Kako bi pita bila vazdušasta, veoma je važno kako je ređate. Nasecite pitu na kvadrate.
Za preliv, umutite jaja i dodajte im kiselu vodu. Sačekajte da pita upije tečnost.
Pecite u umereno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, pokriveno folijom. 10 minuta pre nego što izvadite pitu, skinite foliju, kako bi se napravila korica.
Nakon pečenja, odmah okrenite pitu preko 2 kupice, kako bi ostala vazdušasta i sočna.
Može se desiti da ova pita malo izađe iz tepsije i teško ćete je okrenuti, ali je tako vazdušasta i miriše na maslac, da ćete biti oduševljeni!