Način pripreme
Listići mirođije se sitno iseckaju, sačuvamo drške za kasnije za salatu.
Drške spanaća se lepo operu pod tekućom vodom, da se opere pesak, kad ih peremo lagano ih otvaramo. Ostavljamo ih u posudi sa hladnom vodom oko 15 minuta da upiju vodu i da budu sočniji i hrksaviji. Nakon toga ih ponovo operemo i ostavljamo u đevđir da se ocede.
U posudi pasatorom izgnječimo krem sir, kiselo mleko, čen belog luka, sok od limuna, maslinovo ulje, kiselu pavlaku i majonez. Kad završimo sa pastorom dodajemo iseckane listiće mirođije, dva prstohvata belog bibera i so po ukusu.
U posudu dodajemo sitno iseckane drške mirođije i od spanaća, oljuštene i sitno iseckane pola krastavca i tikvicu.
Ponovo lepo promešamo i ostavljamo u frižider da se ohladi. Serviramo u velikoj činiji za salatu ili rasporedimo u male individualne tanjire.
Prilikom serviranja posipamo sitno iseckanim orasima (ne samleveni, da bi bili hrskavi i da se osećaju prilikom konzumiranja).
Prijatno i živeli!