Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Slatko od kajsija sa medom od magarećeg trna

Slatko od kajsija sa medom od magarećeg trna

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Slatko od kajsija sa medom od magarećeg trna
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Nisu magarci ludi, što su jeli magareći trn - a vi ćete mnogo pogrešiti, ako ne probate naše slatko od kajsija sa medom od magarećeg trna"

Potrebni sastojci

  • kajsije - 1 kg, bez koštica
  • med od magarećeg trna - 400 g
  • gelfliks - 1 kesica ekstra 2:1 Dr. Oetker
  • esencija ruma - 1 ampula
  • sok od limuna - 1 supene kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Izaberemo zdrave, ali mekše voćke, koje operemo i očistimo od koštica. Izmerimo 1 kg kajsija, 2/3 kajsija sečemo na tanke kriške, a 1/3 od voćne mase pasiramo.

Voće stavljamo u odgovarajuću posudu za kuvanje, količina smese ne treba da bude veća od polovine obima posude.

Gelflix Extra pomešamo sa 2 supene kašike mesa i pomešamo sa voćnom masom.

Smesu stavljamo da provri na srednjoj temperaturi, mešamo periodično. Kad prvi poč nečne da vri, vri oko 5 minuta uz neprestano mešanje. Ne skidamo penu, lagano je udarimo rešetkastom kašikom.

Kad provri dodajemo preostalu količinu meda i sok od limuna. Skidamo sa vatre, dodajemo esenciju ruma i dobro promešamo.

Pre nego što počnemo da punimo tegle, pravimo probu za želiranje. Stavljamo 2 kašičice vrele voćne mase na hladnu tacnu. Ako, kad se želira kada se ohladi, i preostali deo džema će se želirati u teglama.

Kad skinemo sa vatre odmah sipamo u prethodno oprane i suve tegle.

Okrećemo ih naopako i pokrivamo krpom da se maksimalno sačuva temperatura.

Kriške kajsije koje su upile aromu ruma su idealna kombinacija za kolače i kremove.

Savet; U slatko možete dodati sirove bademe, prethodno ih potopite u vodu i oljuštite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: