Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Slatko od kajsija sa medom od magarećeg trna

Slatko od kajsija sa medom od magarećeg trna

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k134
Slatko od kajsija sa medom od magarećeg trna3 / 3
16/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Nisu magarci ludi, što su jeli magareći trn - a vi ćete mnogo pogrešiti, ako ne probate naše slatko od kajsija sa medom od magarećeg trna"

Potrebni sastojci

  • kajsije - 1 kg, bez koštica
  • med od magarećeg trna - 400 g
  • gelfliks - 1 kesica ekstra 2:1 Dr. Oetker
  • esencija ruma - 1 ampula
  • sok od limuna - 1 supene kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Izaberemo zdrave, ali mekše voćke, koje operemo i očistimo od koštica. Izmerimo 1 kg kajsija, 2/3 kajsija sečemo na tanke kriške, a 1/3 od voćne mase pasiramo.

Voće stavljamo u odgovarajuću posudu za kuvanje, količina smese ne treba da bude veća od polovine obima posude.

Gelflix Extra pomešamo sa 2 supene kašike mesa i pomešamo sa voćnom masom.

Smesu stavljamo da provri na srednjoj temperaturi, mešamo periodično. Kad prvi poč nečne da vri, vri oko 5 minuta uz neprestano mešanje. Ne skidamo penu, lagano je udarimo rešetkastom kašikom.

Kad provri dodajemo preostalu količinu meda i sok od limuna. Skidamo sa vatre, dodajemo esenciju ruma i dobro promešamo.

Pre nego što počnemo da punimo tegle, pravimo probu za želiranje. Stavljamo 2 kašičice vrele voćne mase na hladnu tacnu. Ako, kad se želira kada se ohladi, i preostali deo džema će se želirati u teglama.

Kad skinemo sa vatre odmah sipamo u prethodno oprane i suve tegle.

Okrećemo ih naopako i pokrivamo krpom da se maksimalno sačuva temperatura.

Kriške kajsije koje su upile aromu ruma su idealna kombinacija za kolače i kremove.

Savet; U slatko možete dodati sirove bademe, prethodno ih potopite u vodu i oljuštite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: