Način pripreme
Izaberemo zdrave, ali mekše voćke, koje operemo i očistimo od koštica. Izmerimo 1 kg kajsija, 2/3 kajsija sečemo na tanke kriške, a 1/3 od voćne mase pasiramo.
Voće stavljamo u odgovarajuću posudu za kuvanje, količina smese ne treba da bude veća od polovine obima posude.
Gelflix Extra pomešamo sa 2 supene kašike mesa i pomešamo sa voćnom masom.
Smesu stavljamo da provri na srednjoj temperaturi, mešamo periodično. Kad prvi poč nečne da vri, vri oko 5 minuta uz neprestano mešanje. Ne skidamo penu, lagano je udarimo rešetkastom kašikom.
Kad provri dodajemo preostalu količinu meda i sok od limuna. Skidamo sa vatre, dodajemo esenciju ruma i dobro promešamo.
Pre nego što počnemo da punimo tegle, pravimo probu za želiranje. Stavljamo 2 kašičice vrele voćne mase na hladnu tacnu. Ako, kad se želira kada se ohladi, i preostali deo džema će se želirati u teglama.
Kad skinemo sa vatre odmah sipamo u prethodno oprane i suve tegle.
Okrećemo ih naopako i pokrivamo krpom da se maksimalno sačuva temperatura.
Kriške kajsije koje su upile aromu ruma su idealna kombinacija za kolače i kremove.
Savet; U slatko možete dodati sirove bademe, prethodno ih potopite u vodu i oljuštite.