Turska pita sa sirupom

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2507k
Turska pita sa sirupom
Fotografije: Diana Kostova
3 / 11sa Videom
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
5
"Da podignu visoko viljuške svi ljubitelji pita prelivenih sirupom Ova je pripremljena specijalno za njih"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • pšenični griz - 2/3 šolje
  • orasi - 1 šolja, izmrvljeni, nepečeni
  • za preliv
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 2/3 šolje
  • šećer - 1/2 šolja
  • ulje - 1/2 šolje
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • za šerbet
  • voda - 3 šolje
  • šećer - 2 šolje
  • sok od limuna - od 1 limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Šolja kojom merite treba da bude od 300 ml. Koristite tanke i fine kore za pitu, jer je slatkiš mnogo bolji sa njima.

Otvorite pakovanje kora i odvojite ih pojedinačno. Svaku koru ravnomerno pospite grizom i izmrvljenim orasima.

Uhvatite koru palcem i kažiprstom i sklopite je kao harmoniku.

Prethodno premažite pleh uljem i kada spremite koru stavite je da nabori budu vidljivi sa gornje strane. Na ovaj način poređajte sve kore.

Nakon toga, stavite pleh u rernu da se kore zapeku. Kada dobiju bledo-zlatnu boju izvadite ih, pospite ih preostalim orasima i ponovo ih vratite u rernu na još nekoliko minuta.

Za to vreme umutite sve namirnice za preliv i pažljivo sipajte smesu preko gotovih, pečenih kora i trudite se da sipate malo više između nabora. Ponovo vratite sve u rernu i pecite dok se smesa ne stegne.

Kuvajte šerbet dok se ne zgusne i dok ne dobijete zlatno-žuti gust šećerni sirup. Kada se slatkiš ohladi, sipajte preko njega vrući sirup.

Sačekajte da se ohladi i da upije sirup i nakon toga poslužite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: