Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Šukrut (Dimljene svinjske grudi sa kiselim kupusom i začinima)

Šukrut (Dimljene svinjske grudi sa kiselim kupusom i začinima)

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Šukrut (Dimljene svinjske grudi sa kiselim kupusom i začinima)
Fotografije: Sevdalina Irikova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
65 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
6
"Ko bi pretpostavio da će nas hladni austrijanci iznenaditi sa ovako ukusnim predlogom koji ugreva srce"

Potrebni sastojci

  • kobasica - 100 g, sa belim lukom, isečena na kockice
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • svinjske grudi - 300 g, dimljene (bez masti)
  • salama - 100 g, sa belim lukom, isečena na kockice
  • luk - 1 komad
  • šargarepa - 2 komada, isečena na kockice
  • kiseli kupus - 500 g
  • krompir - 200 g, isečen na kockice
  • bujon - 600 ml, svinjski
  • crno vino - 120 ml
  • kumin - 1 kašičica
  • so - 1/2 kašilice /kobasice i kupus su slani/
  • lovorov list - 2 komada
  • kleka - 5 komada, voćke po želji
  • ljuti čili - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U vatrostalnoj činiji ili tiganju propržimo maslinovo ulje i 1-2 minuta lagano propržimo kobasicu i salanu, isečene na kockice sa kiselim kupusom i svinjskim grudima. Vadimo sve na tanjir, poklopimo, a u šerpu sipamo luk i šargarepu, dinstamo ih dok ne omekšaju.

Dodajemo kupus, periodično mešamo i sipamo bujon i vino, dodajemo kumin, lovorov list, voćke kleke i krompir. Jelo začinimo biberom i solju.

Poklopimo i ostavljamo da se dinsta 20 minuta na tihoj vatri.

Dodajemo iseckane, aromatične kobasice i promešamo. Vadimo lovorov list, ukrašavamo jelo ljutom paprikom i serviramo sa hladnim crnim vinom, kako bi bilo raskošno.

* Uvek imam domaće pripremljen bujon. Za svinjski obarim svinjsku kolenicu, u koju dodajemo luk, šargarepu, biber, paškanat.

* U ovom austrijskom receptu, nazvanom Šukrut, dodaju se voćke kleke, koje daju posebnu pikantnost.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: