Način pripreme
Jaja se razbiju u odgovarajućoj posudi.
Riblji bujon, so, šećer, mirin i sake se pomešaju u drugoj posudi. Jaja se dodaju u njih i dobro se umute dobre.
U odgovarajući tiganj sipajte ulje (japanci imaju specijalan tiganj za omlete, koji se naziva kotobuki tamagojaki, izaberite odgovarajući kvadratni tiganj). Pokupite ulje postepeno papriom za kuvanje i rasporedite po tiganju. Nakon toga odlijte. Preporučujem da dobro ugrejete tiganj - 180 stepeni.
Odlijte smesu koliko za jednu porciju i pažljivo rasporedite po tiganju i čim počne da se prži i da raste smesa, lagano prisitkajte naduveni deo čačkalicom da ostane glatka smesa.
U isto vreme odvajajte od ivica tiganja da se ne zalepi sa strane. Nakon toga počnite da uvijate omlet, veoma je jednostavno sa štapićima (haši).
Čim uvijte omlet u rolat ponovo pokupite višak masti uz pomoć ubrusa. Ostavite gotov omlet u uglu suprotnom od vas i sipajte još od smese, tako što podignete gotov omlet da se rasporedi i ispod njega.
Sada uvijte omlete zajedno i ponavljajte proceduru, nemojte zaboraviti da pokupite višak ulja.
Kad sipate i poslednju dozu za smesu pred sam kraj kuvanja koristite drvenu dasku (japanci imaju specijalnu dasku sa dršama pozadi, ali može i sa običnom daskom za šećenje), da se dobro pritisne omlet, pritiska se sa svake strane u ivicama tiganja da se poravna.
Treba da se dobije pravougaoni omlet.