Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa jajima»Brza predjela»Japanski omlet (Dašimaki Tamago)

Japanski omlet (Dašimaki Tamago)

Japanski omlet (Dašimaki Tamago)3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
6
"Kulinarski izazov, sa kojim ćete, sigurni smo, izaći na kraj uz našu pomoć"

Potrebni sastojci

  • jaja - 8 komada
  • riblji bujon - 180 ml
  • so - 3 g
  • šećer - 30 g
  • mirin - 1 supena kašika
  • sake - 1 supena kašika (za kuvanje)
  • ulje - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja se razbiju u odgovarajućoj posudi.

Riblji bujon, so, šećer, mirin i sake se pomešaju u drugoj posudi. Jaja se dodaju u njih i dobro se umute dobre.

U odgovarajući tiganj sipajte ulje (japanci imaju specijalan tiganj za omlete, koji se naziva kotobuki tamagojaki, izaberite odgovarajući kvadratni tiganj). Pokupite ulje postepeno papriom za kuvanje i rasporedite po tiganju. Nakon toga odlijte. Preporučujem da dobro ugrejete tiganj - 180 stepeni.

Odlijte smesu koliko za jednu porciju i pažljivo rasporedite po tiganju i čim počne da se prži i da raste smesa, lagano prisitkajte naduveni deo čačkalicom da ostane glatka smesa.

U isto vreme odvajajte od ivica tiganja da se ne zalepi sa strane. Nakon toga počnite da uvijate omlet, veoma je jednostavno sa štapićima (haši).

Čim uvijte omlet u rolat ponovo pokupite višak masti uz pomoć ubrusa. Ostavite gotov omlet u uglu suprotnom od vas i sipajte još od smese, tako što podignete gotov omlet da se rasporedi i ispod njega.

Sada uvijte omlete zajedno i ponavljajte proceduru, nemojte zaboraviti da pokupite višak ulja.

Kad sipate i poslednju dozu za smesu pred sam kraj kuvanja koristite drvenu dasku (japanci imaju specijalnu dasku sa dršama pozadi, ali može i sa običnom daskom za šećenje), da se dobro pritisne omlet, pritiska se sa svake strane u ivicama tiganja da se poravna.

Treba da se dobije pravougaoni omlet.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: