Način pripreme
Umutimo kiselu pavlaku (1 supena kašika) u ugrejanoj vodi (1 šolja), uljem (2-3 supene kašike), solju (1 kašičica), šećerom, praškom za pecivo i svežim kvascem (1/4 kockcie).
Promešamo i dodajemo brašno, treba da se dobije lepo i elastično testo. Ostavljamo testo da nadođe uvijeno u foliju.
Kad bude gotovo, namažemo ga uljem i delimo na 6-8 lopti - zavisi kolike želimo da budu prlenke, i od veličine tostera u kojem ćemo peći.
Uključimo toster da se ugreva i razvučemo loptice testa, namazanim rukama dok ne istaljimo testo i dobijemo oblik prlende. Stavljamo da se ispeče i zatvaramo toster.
Prlenke pečemo dok ne budu gotove, proverimo. Svaku pečenu prlenku namažemo kravljim maslacem.
Serviramo odmah, dok su još tople. Možemo servirati sa kiselim mlekom, šarenom solju i kačkavaljem ili da ukrasimo čime god želimo.