Način pripreme
1. Na kratko blanširajte spanać u vreloj, posoljenoj vodi i ostavite da se ocedi u cediljki, nakon toga ga pasirajte. Sitno iseckajte luk i beli luk.
2. Ugrejte maslac i ulje (80ml) na umerenoj vatri. Porpžite luk dok ne dobiije boju i onda stavite beli luk. Pržite još minut-dva i sipajte odjednom 60 g brašna. Mešajte dok se ne dobije zlatasta boja.
3. Sipajte malo po malo mleka, mutite žicom dok se ne dobije gladak i gust bešamel.
4. U njega dodajte spanać, so po ukusu i beli biber i nastavite da mešate dok smesa ne počne da se odvaja od ivica posude.
5. Skinite sa vatre, ostavite da se ohladi i pomešajte sa sitno iseckanim kockicama mocarele. Namažite po površini sa malo maslaca da se spreči pojava korice. Druga varijanta je da periodično mešajte dok se ne ohladi potpuno. Stavite u frižider na 1-2 sata (nije obavenzno, ali se preporučuje, da bi se bolje steglo)
6. Pripremite tri tanjira, u njih stavite dva umućena jajeta, brašno i prezle.
7. Uzimajte onoliku količinu smese, koliko da stane u zatvoren dlan i oblikujte duguljaste krokete. Uvaljajte ih prvo u brašno, oblikujte ga, posle u jaja i na kraju prezle - tako dok se ne potroši smesa od spanaća.
8. Ugrejte ulje na jakoj vatri i pržite krokete na kratko dok ne dobiju zlatnu boju.
9. Izvadite ih na ubrus, koji će upiti višak masti.
10. Servriajte kao predjelo ili meze u društvu majonez sosa.
Neka vam je slatko!