Način pripreme
Očistite bundevu i isecite je na komade debljine 1 cm. Namažite pleh sa malo maslaca, poređajte komade, pospite sa dve kašike šeera, sipajte vodu i stavite u ugrejanu rernu na 180 stepeni na 30 minuta dok ne omekša.
Napravite karamel, koristeći keramički ili teflonski tiganj. Rasporedite šećer preko posude, stavite na vatru i rastopite dok se ne dobije zlatan karamel. Važno je da se šećer ne meša, zato što će se stvoriti grudvice. Lagano rukom podignite i prodrmajte tiganj, dok se šećer ne rastopi.
Sipajte karamel na dno okruglog pleha, prečnika ne više od 26 cm. Ako koristite širi pleh, krem će biti ravan i neće se dobiti visina. Rasporedite karamel po celom dnu tako što lagano okrećete i krivite pleh. Nemojte pipati, karamel je veoma vreo!
Gotova bundeva se vadi i komadi bundeve se pažljivo premeste na topao karamel. Tako će se zalepiti i neće isplivati na površinu kad prelijete kremom. Ostavite da se ohladi.
Ugrejte mleko u šerpi, sipajte šećer i vanilu, promešajte dok se ne rastopi. Mleko treba da bude toplo, ali ne vrelo.
Skinite sa vatre. U posudi umutite jaja i lagano dodajte po malo od mleka, mešajte neprestano, tako da se temperature izjednače i da se jaja ne preseku.
Kad ste to uradili možete sipati smesu od jaja pažljivo u mleko, ponovo uz neprestano mešanje. Uzmite cediljku i obavezno precedite smesu. Sipajte dobijenu smesu u pleh preko bundeve i karamela.
Stavite u rernu, uključite na 160 stepeni i pecite sat vremena dok se ne stegne i ne dobije zlatnu boju. Izvadite, ostavite da se ohladi i stavite u frižider.