Jedinstveni krem karamel sa bundevom

30/10/2017
"Da li je ovo vaš omiljeni jesenji desert ili DA?"
Priprema15 min.
Kuvanje90 min.
Ukupno105 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano397
  • Pregledi tokom meseca12
  • Pregledi tokom desmice4
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • bundeva - 1 kg, violina
  • šećer - 2 supene kašike
  • voda - 1 šolja
  • maslac - 1 kašičica
  • za karamel
  • šećer - 150 g
  • za krem
  • sveže mleko - 1 lita
  • jaja - 8 komada
  • vanila - 2 kesice
  • šećer - 150 g
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite bundevu i isecite je na komade debljine 1 cm. Namažite pleh sa malo maslaca, poređajte komade, pospite sa dve kašike šeera, sipajte vodu i stavite u ugrejanu rernu na 180 stepeni na 30 minuta dok ne omekša.

Napravite karamel, koristeći keramički ili teflonski tiganj. Rasporedite šećer preko posude, stavite na vatru i rastopite dok se ne dobije zlatan karamel. Važno je da se šećer ne meša, zato što će se stvoriti grudvice. Lagano rukom podignite i prodrmajte tiganj, dok se šećer ne rastopi.

Sipajte karamel na dno okruglog pleha, prečnika ne više od 26 cm. Ako koristite širi pleh, krem će biti ravan i neće se dobiti visina. Rasporedite karamel po celom dnu tako što lagano okrećete i krivite pleh. Nemojte pipati, karamel je veoma vreo!

Gotova bundeva se vadi i komadi bundeve se pažljivo premeste na topao karamel. Tako će se zalepiti i neće isplivati na površinu kad prelijete kremom. Ostavite da se ohladi.

Ugrejte mleko u šerpi, sipajte šećer i vanilu, promešajte dok se ne rastopi. Mleko treba da bude toplo, ali ne vrelo.

Skinite sa vatre. U posudi umutite jaja i lagano dodajte po malo od mleka, mešajte neprestano, tako da se temperature izjednače i da se jaja ne preseku.

Kad ste to uradili možete sipati smesu od jaja pažljivo u mleko, ponovo uz neprestano mešanje. Uzmite cediljku i obavezno precedite smesu. Sipajte dobijenu smesu u pleh preko bundeve i karamela.

Stavite u rernu, uključite na 160 stepeni i pecite sat vremena dok se ne stegne i ne dobije zlatnu boju. Izvadite, ostavite da se ohladi i stavite u frižider.slični recepti ovde

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti