Način pripreme
1. Skuvajte oguljenu bundevu u komadima sa jednim štapićem cimeta dok u potpunosti ne omekša. Procedite he, osušite i pasirajte da se dobije gladak pire. Ostavite da se ohladi skoro u potpunosti.
2. Zagrejte mleko sa drugim štapićem cimeta i kada proključa, sklonite ga sa ringle i ostavite da se infuzira dok se hladi do telesne temperature.
3. Jaja mutite dok ne postanu tečna. U njih sipajtepire od bundeve, kondenzovano mleko i sveže mleko. Lepo umutite i probajte prstom.
Ukoliko je potrebno, dodajte još malo kondenzovanog mleka, budući da zavisi od marke i neka su zasićenija po slatkoći, druga ne čak toliko. Ovo znam iz ličnog iskustva, zato što kod različitih marki, stavljajući jednu te istu količinu ponekad ima razlike. Igra ulogu i to koliko je slatka sama bundeva.
Zato je probavanje najbolji pristup, tako što uvek imate u vidu da će u kremu biti i dodatne slatkoće od karamela.
4. Karamelizujte šećer i rasporedite ga po čašicama. Kada se stegne, sipajte od smese, ali da ne stižete do gore.
Poređajte u tepsiju, punu hladne vode, tako što ivo treba da bude do polovine posudica.
5. Neverovatni krem karamel pecite na niskoj temperaturi - 135 stepeni 2 sata. Kada prstom dodirnete površinu krema on treba da bude stegnut, ali ne preterano čvrst.
6. Ostavite krem karamel sa bundevom i cimetom da se ohladi u isključenoj rerni i posle stavite u frižider na 2-3 sata pre nego što servirate.
Neka vam je slatko!