Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Krem karamel»Krem karamel sa bundevom i cimetom

Krem karamel sa bundevom i cimetom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Krem karamel sa bundevom i cimetom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
145 min.
Ukupno
165 min.
Porcije
12
"Aromatični krem karamel sa cimetom i bundevom - zaljubićete se u njega na prvi pogled"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 450 ml
  • jaja - 5 komada XL /ili 6 komada M/
  • kondenzovano mleko - 160 g
  • šećer - oko 100 g /za karamel/
  • cimet - 2 štapića
  • bundeva - 450 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Skuvajte oguljenu bundevu u komadima sa jednim štapićem cimeta dok u potpunosti ne omekša. Procedite he, osušite i pasirajte da se dobije gladak pire. Ostavite da se ohladi skoro u potpunosti.

2. Zagrejte mleko sa drugim štapićem cimeta i kada proključa, sklonite ga sa ringle i ostavite da se infuzira dok se hladi do telesne temperature.

3. Jaja mutite dok ne postanu tečna. U njih sipajtepire od bundeve, kondenzovano mleko i sveže mleko. Lepo umutite i probajte prstom.

Ukoliko je potrebno, dodajte još malo kondenzovanog mleka, budući da zavisi od marke i neka su zasićenija po slatkoći, druga ne čak toliko. Ovo znam iz ličnog iskustva, zato što kod različitih marki, stavljajući jednu te istu količinu ponekad ima razlike. Igra ulogu i to koliko je slatka sama bundeva.

Zato je probavanje najbolji pristup, tako što uvek imate u vidu da će u kremu biti i dodatne slatkoće od karamela.

4. Karamelizujte šećer i rasporedite ga po čašicama. Kada se stegne, sipajte od smese, ali da ne stižete do gore.

Poređajte u tepsiju, punu hladne vode, tako što ivo treba da bude do polovine posudica.

5. Neverovatni krem karamel pecite na niskoj temperaturi - 135 stepeni 2 sata. Kada prstom dodirnete površinu krema on treba da bude stegnut, ali ne preterano čvrst.

6. Ostavite krem karamel sa bundevom i cimetom da se ohladi u isključenoj rerni i posle stavite u frižider na 2-3 sata pre nego što servirate.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: