Način pripreme
Kvasac se izmrvi. U njega se dodaje mlaka voda, malo šećera i brašno. Smesa se ostavi da se aktivira. Brašno se proseje zajedno sa solju. Pravi se udubljenje.
U udubljenje se sipa smesa sa kvascem, kiselo mleko i jedno jaje. Zamesi se meko testo. Dobijeno testo se deli na tri lopte. Ostavljamo da nadođe.
Treba da se udvostruči. Sir se izmrvi u posebnu posudu. U njega se dodaju dva jajeta. Maslac se rastopi. U njega se dodaje ulje. Svaka lopta se razvije na tanku koru. Obilno se namaže maslacem.
Odozogo se posipa smesom od sira i jajeta. Uvija se u labav rolat. Dobijenu rolat se prebacuje u namazan pleh. Uvija se spiralno, počinje se od sredine ka kraju. To se ponavlja sa ostale dve lopte.
Ostavljamo da nadođe uvijena oko 30 minuta. Kad nadođe namažemo jednim žumancem, pomešanim sa malo vode i ulja. Penjurlija se peče u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni. Peče se oko 35-40 minuta.