Letnja torta Svežina

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3912k
Letnja torta Svežina
Fotografije: Dobrinka Petkova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Dobrinka je obećala da će nam sačuvati jedno parče ove neverovatno ukusne letnje torte Svežina, a svi ostali mogu da pogledaju recept ovde"

Potrebni sastojci

  • za koru od puslica i puslice
  • belanca - 3 komada
  • šećer - 1 šolja
  • skrob - 1 supena kašika, kukuruzni
  • kokosovo brašno - 3 supene kašike
  • za parfe
  • žumanca - 3 komada
  • šećer - 50 g
  • bela čokolada - 50 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • pavlaka - 250 ml
  • dinja - 250 g, pire
  • želatin - 2 komada
  • lubenica - 10 komada, loptice
  • kokosovo brašno - 2 - 3 supene kašike
  • za želirani sloj
  • dinja - 200 ml, sok
  • želatin - 1 komad
  • dinja - loptice
  • lubenica - loptice
  • za ukras
  • pavlaka
  • bela čokolada
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite belanca na mekan krem. Dodajte šećer i nastavite da mutite dok se ne dobiju čvrsti vrhovi. Dodajte skrob i mešajte spatulom. Dodajte i kokosovo brašno i ponovo pažljivo promešajte.

Na papiru za pečenje ocrtajte krug 22 cm. Sipajte smesu za puslice u špric i popunite nacrtane krugove. Od preostale smese napravite puslice. Pecite na 100 stepeni oko 1 sat. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.

U šerpi umutite žumanca, šećer i mleko. Stavite na vatru i ostavite da provri. Mešajte oko 5 minuta i dodajte čokoladu i želatin, prethodno potopljen u malo vode. Lepo promešajte da se rastopi. Ostavite da se ohladi i nakon toga dodajte u umućenu pavlaku i pire od dinje.

U obruč stavite koru. Sipajte 1/2 krema. Pospite kokosovim brašnom. Po ivicama porđajte loptice lubenice, a u sredinu puslice. Pokrijte preostalim delom krema.

Lepo poravnajte i ostavite u zamrzivaču na 30 minuta. Izvadite i odozgo poređajte loprice od dinje i lubenice.

U sok od lubenice dodajte želatin /pripremljen prema uputstvu/. Pažljivo ga sipajte preko loptica. Vratite tortu u frižider bar na 5-6 sati, najbolje celu noć.

Izvadite i ukrasite ružicama šlaga i sitno izrendanom belom čokoladom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: