Način pripreme
1. Skuvajte krompir u posoljenoj vodi i dok je još topao izgnječite ih zajedno sa solju, biberom i uljem. Ostavite da se ohlade i razbite jaje u njih. U porcijama dodajte brašno mešajući srednje meko testo.
2. U posudi izgnječite kravlji sir i pomešajte ga sa rikotom.
3. Uzimajte loptice testa, spljeskajte ih dlanovima i u sredinu stavite sireve, nakon čega ih pažljivo zatvorite i oblikujte lopticu. Da vam se na bi lepilo posipajte brašnom s vremena na vrema.
4. Oblikovane knedle spustite u posudu sa vrelom posoljenom vodom na jakoj vatri. Čim isplivaju na površinu, smanjite vatru i ostavite da vru još 2 minuta. Izvadite i ostavite da se ocede i malo ohlade.
5. U tiganju sa malo ulja zapecite griz na kratko, dok ne dobije veoma blagu zlatastu preplanulost. Mešajte ga sve vreme, jer bi lako zagoreo odozdo, a važno je da bude ravnomerno zapečen. Rasporedite ga preko aluminijumske folije i obilno uvaljajte s njim svaku lopticu.
6. Pripremite sos, seckajući na sitno luk, celer i šargarepu i propržite ih u maslinovom ulju. Kuvajte ih oko 8 minuta na srednjoj vatri, a za to vreme oljuštite i isecite paradajz na sitno i dodajte u ostalo povrće. Nakon nekoliko minuta stavite koncentrat od paradajza i začinite sos solju i suvim začinima. Kuvajte 10 minuta na tihoj vatri pod poklopcem.
Po želji pasirajte.
7. Sklonite s vatre i završite sos posipajući ga sveže iseckanim peršunom.
8. Servirajte knedle prelivene ukusnima Napolitana sosom.
Nek vam je slatko!