Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Kaneloni sa mlevenim mesom, sosom Napolitana i Bešamel sosom

Kaneloni sa mlevenim mesom, sosom Napolitana i Bešamel sosom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k219
Kaneloni sa mlevenim mesom, sosom Napolitana i Bešamel sosom
Fotografije: marcheva14
1 / 3
14/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
150 min.
Ukupno
175 min.
Porcije
6
"Život se ne meri brojem udisaja već porcijama Kanelona sa mlevenim mesom i dve vrste sosa, koje ste pojeli"

Potrebni sastojci

  • kaneloni - 250 - 270 g
  • sir regato - 200 g, narendan (ako nemate možete da zamenite parmezanom)
  • Paradajz sos Napolitana
  • beli luk - 1 čen
  • paradajz - 500 g, iz konzerve
  • paradajz pire - 1 puna kašičica
  • smeđi šećer - 1 kašičica
  • šargarepa - 1 komad, srednje veličine
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje - 3 - 4 kašike
  • Sos Bolonjeze
  • teleće mleveno meso - 700 g
  • luk - 1 srednje velika glavica
  • belo suvo vino - 70 ml
  • cimet - 1 komad, veliki štapić
  • paradajz pire - 1 kašičica
  • paradajz - 200 g, iz konzerve
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • majčina dušica - prstohvat
  • origano - prstohvat
  • karanfilić - 2 ružice
  • lovorov list - 1 komad
  • Bešamel sos
  • sveže mleko - 800 ml
  • brašno - 4 kašike
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • maslac - 3 kašike
  • muskatni oraščić
  • beli biber
* merne jedinice

Način pripreme

Paradajz sos

U šerpi se zagreva maslinovo ulje i dodaje se čen belog luka u tankim kriškama. Zaprži se kratko, tek toliko da pusti aromu i da je blago zlatst. Dodaje se paradajz, šaragrepa na parčiće, paradajz pire, šećer. so i biber po ukusu. Skuva se na umerenoj temperaturi do srednje gustine. Odstrane se parčići šargarepe, ali se čuvaju, jer će se dodati u nadev.

Sos Bolonjeze

Usitni se glavica luka i zaprži se u 3 kašike maslinovog ulja dok ne omekša. Dodaje se mleveno meso u razmrvi se viljuškom dok se ne pretvori u mrvice. Dodaju se parčići šargarepe i viljuškom se izgnječe. Sipa se vino, čeka se 30 sekundi da ispari alkohol, dodaju se cimet, so, biber i 150 ml gotovog sosa od paradajza. Sipa se prstohvat origana, majčina dušica, dodaju ze ružice karanfilića i lovorov list.

Dodaje se i 100 ml vode. Poklapa se šerpa i ostavlja se da se smesa krčka sat vremena, da ostane samo na masnoći i da se potpuno zgusne. Sklanja se sa ringle u dodaje se 100 g narendanog sira.

Sos Bešamel

On treba da bude ređi nego inače. U masnoći od maslinovog ulja i maslaca se zaprže kašike brašna 30-40 sekundi, teko toliko da prašno promeni boju. Lagano počinje da se dodaje mleko uz neprestano mešanje

Nakon što se upila sva tečnost, dodaje se nova porcija mleka i tako dok se ne potroši mleko. Dobija se gladak sos. Dodaje se narendan muskatni oraščić, so i mleveni biber.

U mleveno meso se dodaje 5, 6 kašika bešamela, promeša se. Ovom smesom se pune kaneloni, koji nisu prethodno skuva i, sirovi su, to poslednje je važno i interesantno u ovom receptu. Kada su kaneloni blanširani nakon toga ih je mnogo teško napuniti, zato se radi brzo da se ne slepe, i istovremeno domaćica neprijatno izgori prste. Da lakše napunim koristila sam špric, ali može da se koristi i kašičica, ali je tako punjenje sporije.

U posudu u kojoj će se peći kaneloni, na dno se sipa 5-6 kašika bešamela. Rasporede se po njenom dnu.

Napunjeni kaneloni se poređaju u posudu za pečenje gusto i prekrivaju se preostalim bešamel sosom, a preostali paradajz se kašikom razbaca odozgo i ne raspoređuje se. Dodaje se oko 70 ml vode, da testenina može bolje da omekša tokom pečenja.

Pokriva se aluminijumskom folijom i peče se na 200 stepeni oko 35-40 minuta. Sklanja se folija i posipa se preostalim narendanim sirom. Dopeče se dok ne postane zlatasto. Izvadi se iz rerne i posipa se usitnjenim bosiljkom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: