Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Nacrtana jesenja torta

Nacrtana jesenja torta

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Nacrtana jesenja torta
Fotografije: Daniela Ruseva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Kulinarsko umetničko delo koje možete sami pripremiti kući"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 8 supenih kašika
  • brašno - 6 supenih kašika
  • kakao - 1 supena kašika
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • vanila - 2 kesice
  • za sirup
  • voda - 200 ml
  • šećer - 8 supenih kašika
  • konjak - 1 supena kašika ili rum
  • za prvu koru
  • slatka pavlaka - 200 ml
  • za drugu koru
  • kravlji maslac - 200 g
  • šećer - 150 g
  • vinala - 2 kesice
  • orasi - 150 g
  • sveže mleko - 1 šolje
  • za ukras
  • čokolada - 100 g
  • sveže mleko - 4 supene kašike
  • za pokrivanje
  • marcipan od badema - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Za koru:

Mikserom umutite jaja zajedno sa šećerom dok ne pobele. Dodajte prosejano brašno sa kakaom, praškom za pecivo i vanilom. Obložite dno kalupa za torte prečnika 26 cm papirom za pečenje. Smesu sipaje i pecite koru na 200 stepeni oko 25 minuta ili proverite čačkalicom za zube.

Ostavit da se ohladi i koru poprčeno isecite oštrin nožem tako da se dobiju dve kore.

Za sirup:

Stavite vodu sa šećerom u malu posudu da provri i da se šećer potpuno rastopi. Aromatizujte kašičicom alkohola - konjak, viski ili nekoliko kapljica esencije ruma.

Za prvi krem:

Mikserom umutite hladnu pavlaku na gust krem.

Za drugi krem:

Sameljite orahe. Skuvajte mleko i dok je još toplo njime prelijte orahe. Ostavite da se ohladi dok potpuno ne upiju mleko.

Umutite maslac zajedno sa šećerom u prahu i vanilom na mekan krem. Kašiku po kašiku u njega dodajte orahe. Mešajte spatulom.

Sastavljanje torte:

Prelijte prvu koru sa polovinom sirupa. Namažite kremom od pavlake, odvojite 3 kašike od krema. Nanesite veći deo krema od oraha, i od njega malo odvojite. Stavite drugu koru i poprskajte preostlaim sirpom.

Cela torta se spolja namaže preostalim kremovima.

Izlomite čokoladu i rastopite na pari sa predviđenom količinom mleka. Prelijte tortu odozgo, tako i da se i po ivicama sliva čokolada.

Jedno pakovanje marcipana od badema razvucite na tanu koru na stoli, pospite finim prirodnim skrobom.

Time sam pokrila tortu i crtala sam po njeoj. Koristila sam poslastičarske boje u prahu. Rastvaraju se sa kapljicama vode.

Vi možete ukrasiti po ukusu i želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: