Način pripreme
Prethodna priprema: Naložite vatru da bi žar bio gotov kad se oslić pripremi.
1. Sitno iseckajte luk i propržite ga dok ne omekša, i bude polugotov, na slaboj/umerenoj vatri. Dodajte beli luk, takođe sitno iseckan i mešajte 1-2 minuta.
2. Sipajte belo vino i ostavite da se redukuje skoro do pola.
3. Za to vreme u posebnom tiganju zapecite krišku hleba u ostatku maslinovog ulja. Prebacite ga u avan, izlomite ga na komade, zajedno sa bademima, takođe iseckane na komade, da bi se lakše usitnio. Stavite prstohvat soli i dobro izgnječite sve.
4. Stavite riblji bujon u luk i belo luk i čim porvri sipajte bademe i hleb. Kuvajte oko 5 minuta, začinite solju i biberom, nakon toga po želji pasirajte da biste dobili finiji sos.
5. Iseckajte sveži peršun i pospite. Poklopite da bi sos ostao topao, dok pripemite oslića.
6. Riblje filete pospite sokom od 1 limuna (po želji može i malo više) i natrljajte sa malo soli. Ostavite da odstoji 15 minuta.
7. Roštilj stavite na 15 cm udaljenosti od žara i pecite filete 5-6 minuta sa svake strane.
8. Servirajte tako što na dno svakog tanjira stavite topao sos (oko pola kutlače) i odozgo stavite parče oslića.
Prijatno!