Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Oslić na žaru sa laganim sosom

Oslić na žaru sa laganim sosom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Oslić na žaru sa laganim sosom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Za one specijalne trenutke kada želite da ostavite utisak sa nečim prefinjenim i veoma ukusnim, preporučujemo oslića na žaru sa laganim sosom"

Potrebni sastojci

  • oslić - 4 komada, fileti (svaki febljine 3 - 4 cm)
  • limun - 1 komad
  • so
  • za sos
  • luk - 1 mala glavica
  • beli luk - 2 čena
  • bademi - 20 g sirovi, oljušteni (može i kikiriki)
  • hleb - 1 kriška, star (približno oko 40 g)
  • riblji bujon - 250 - 300 ml
  • belo vino - 125 ml
  • maslinovo ulje - oko 50 ml
  • peršun - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Prethodna priprema: Naložite vatru da bi žar bio gotov kad se oslić pripremi.

1. Sitno iseckajte luk i propržite ga dok ne omekša, i bude polugotov, na slaboj/umerenoj vatri. Dodajte beli luk, takođe sitno iseckan i mešajte 1-2 minuta.

2. Sipajte belo vino i ostavite da se redukuje skoro do pola.

3. Za to vreme u posebnom tiganju zapecite krišku hleba u ostatku maslinovog ulja. Prebacite ga u avan, izlomite ga na komade, zajedno sa bademima, takođe iseckane na komade, da bi se lakše usitnio. Stavite prstohvat soli i dobro izgnječite sve.

4. Stavite riblji bujon u luk i belo luk i čim porvri sipajte bademe i hleb. Kuvajte oko 5 minuta, začinite solju i biberom, nakon toga po želji pasirajte da biste dobili finiji sos.

5. Iseckajte sveži peršun i pospite. Poklopite da bi sos ostao topao, dok pripemite oslića.

6. Riblje filete pospite sokom od 1 limuna (po želji može i malo više) i natrljajte sa malo soli. Ostavite da odstoji 15 minuta.

7. Roštilj stavite na 15 cm udaljenosti od žara i pecite filete 5-6 minuta sa svake strane.

8. Servirajte tako što na dno svakog tanjira stavite topao sos (oko pola kutlače) i odozgo stavite parče oslića.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti