Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Špargle na pari sa laganim sosom

Špargle na pari sa laganim sosom

ZoriZori
Guru
7292375k218
Špargle na pari sa laganim sosom1 / 2
26/07/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
6
"Danas ništa teško - zato smo na šparglama na pari sa laganim sosom"

Potrebni sastojci

  • špargle - 500 g zelene
  • kiselo mleko - 400 ml
  • maslinovo ulje - 4 kašike
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • so
  • senf - 1 - 2 kašičice
  • limun - sok od 1/2 limuna
  • biber - po ukusu
  • maslo - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Špargle se operu u hladnoj vodi, deo drvenastog dela se ukloni sa osnove, to se najlakše radi tako što se istovremeno uhvati za osnovu i vrh stabljike i blago savija u pravcu osnove.

Tamo gde se lomi, višak je taj koji treba odbaciti. Druga opcija je da nožem odsečete oko 3 cm od osnove.

Ogulite špargle ljuštilicom za povrće (smer ljuštenja je od vrha do osnove), razdvojite ih u nizove, povežite kanapom i stavite u korpu zakuvanje na pari iznad lonca sa kipućom slanom vodom.

Pokrijte i ostavite dok ne omekšaju, izvadite, stavite u hladnu ledenu vodu da se ohladie i zadrže boju, pa ocedite. Pokrivene su sokom od limuna.

Pripremite lagani sos tako što ćete pomešati kiselo mleko, so po ukusu, biber, maslinovo ulje, ceđeni čen belog luka i 1 kašičicu senfa.

Špargle na pari se serviraju tako što se svaki tanjir prelije sa malo sosa i na vrh se stavi deo špargli. Pospite jednu ili dve kašičice kravljeg maslaca otopljenog na laganoj vatri, malo posolite i pobiberite po ukusu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: