Način pripreme
Špargle se operu u hladnoj vodi, deo drvenastog dela se ukloni sa osnove, to se najlakše radi tako što se istovremeno uhvati za osnovu i vrh stabljike i blago savija u pravcu osnove.
Tamo gde se lomi, višak je taj koji treba odbaciti. Druga opcija je da nožem odsečete oko 3 cm od osnove.
Ogulite špargle ljuštilicom za povrće (smer ljuštenja je od vrha do osnove), razdvojite ih u nizove, povežite kanapom i stavite u korpu zakuvanje na pari iznad lonca sa kipućom slanom vodom.
Pokrijte i ostavite dok ne omekšaju, izvadite, stavite u hladnu ledenu vodu da se ohladie i zadrže boju, pa ocedite. Pokrivene su sokom od limuna.
Pripremite lagani sos tako što ćete pomešati kiselo mleko, so po ukusu, biber, maslinovo ulje, ceđeni čen belog luka i 1 kašičicu senfa.
Špargle na pari se serviraju tako što se svaki tanjir prelije sa malo sosa i na vrh se stavi deo špargli. Pospite jednu ili dve kašičice kravljeg maslaca otopljenog na laganoj vatri, malo posolite i pobiberite po ukusu.
Prijatno!