Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»Iverak sa laganim sosom od origana i limuna

Iverak sa laganim sosom od origana i limuna

Diana AndrovaDiana Androva
Kuvar
6413333
Iverak sa laganim sosom od origana i limuna
Fotografije: Diana Androva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Krhka riba i lagan, ukusan sos uz nju - ovo je savršeno jelo u našoj mašti"

Potrebni sastojci

  • beli luk - 5 čenova
  • maslinovo ulje - ½ šolje, ekstra devičansko
  • prezle - 1 šolja
  • peršun - 5 supenih kašika, iseckane
  • majčina dušica - 1 supena kašika, iseckana, sveža
  • kora limuna - 2 supeen kašike, izrendana
  • ljute paprijke - ½ kašičice, izmrvljena
  • iverak - 12 malih fileta (otprilike 30 g svaki)
  • so
  • maslac - 2 supene kašike, neslani, iseckan na 8 komada
  • belo vino - ½ šolje, suvo
  • bujon od povrća - ½ šolje, ili voda
  • limunov sok - ¼ šolje, svež
* merne jedinice

Način pripreme

Istucam čenove belog luka pljosnatom stranom noža i sipam ih u maslinovo ulje. Ostavljam ih da se namaču zajedno na sobnoj temepraturi od 30 minuta do 2 sata.

U posudu stavljam prezle, 3 supene kašike peršuna, majčinu dušicu, koru limuna i ¼ kašičice istucane ljute paprike. Dodajem i polovinu maslinovog ulja i dobro izmešam dok ga hlebne mrvice ravnomerno ne upiju.

Prethodno zagrejem rernu na 250 stepeni. Raspoređujem filete iverka na radnu dasku s nožem ka gore. Blago ih začinim solju. Rapoređujem po 1 supenu kašiku smese sa prezlama po svakom ribljem filetu i dodajem.

Premazujem dno tepsije za pečenje 15 x 12 cm s malo ostalog začinjenog maslinovog ulja. Ređamo u nju filete jedan do drugog sa malo mesto između njih. Posipam ih maslinovim uljem i ostalim začinjenim prezlama. Između fileta ubacujem čenove belog luka iz maslinovog ulja i komadiće maslaca. SIpam belo vino, bujon, limunov sok i ostalo maslinovo ulje u tepsiju. U tepsiju dodajem ostalu ljutu papriku i jednu kašičicu soli.

Pečem dok prezle ne postanu zlatkasto smeđe - otprilike 20-25 minuta.

Pažljivo vadim filete iz tepsije i stavljam na topli poslužavnik. Uvijam ih aluminijumskom folijom kako bih ih sačuvala tople.

Sipam sos iz tepsije u malu šerpu i sačekam da provri.

Dodajem ostale 2 supene kašike peršuna i probam ukus.

Potrebne su vam 2 supene kašike sosa za serviranje po porciji pečene ribe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: