Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Aromatična pogača Cvet

Aromatična pogača Cvet

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3912k
Aromatična pogača Cvet
Fotografije: Dobrinka Petkova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"U rukama nekih kuvara testo nije prosto testo, nego glina, sa kojom izvajaju raskošna umetnička dela"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 20 g
  • brašno - 600 g
  • brašno - 300 g tipsko
  • voda - 500 ml, topla
  • kiselo mleko - 4 supene kašike
  • ulje - 3 supene kašike
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • za premazivanje
  • ulje - 100 ml ili maslinovo ulje
  • začini - po izboru
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi prosejte dve vrste brašna. Rastvorite kvasac u vodi zajedno sa šećerom. Sipajte u brašno, dodajte ulje, mleko i so. Zamesite meko testo i podelite ga na 4 dela.

U posudu sipajte ulje (maslinovo ulje), dodajte začine po izboru (ja sam koristila šarenu so, čubar, majčinu dušicu i origano). Razvucite jednu loptu testa veličine pleha u kome ćete peći.

Uz pomoć noža ocrtajte trouglaste komade, ali ih nemojte iseći (pogledajte slike). U široki deo svakod ocrtanog trougla napravite proreze kao male trouglove. Uzmire pažljivo oštri deo i okrenite ka spolja. Tako uradite sa ostalim trouglovima. Nakon toga napravite proreze na vrhu velikih trouglova.

Uz pomoć hemijske ili olovke pritisnite tako da se prorezi malo otvore. Ostavite pogaču da nadođe. Namažite žumancem umućenim sa malo kiselog mleka. Pecite na 200 stepeni oko 35 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: