Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Raskošna praznična pogača cvet

Raskošna praznična pogača cvet

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Raskošna praznična pogača cvet
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Kada je jedna pogača zamešena sa toliko mnogo ljubavi, ne može a da ne ispadne dobro, evo ga i dokaz"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 200 ml
  • voda - 200 ml
  • kvasac - 7 g, suv
  • so - 1 kašičica
  • med - 1 kašika
  • jaja - 2 komada + 1 žumance, za mazanje
  • ulje - 3 kašike
  • brašno - 700 - 800 g
  • za nadev
  • sir - 200 g
  • jaje - 1 komad
  • čija - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se rastvara u toploj vodi, zajedno sa medom i jednom kašikom brašna. Smesa se ostavlja na toplom, da se kvasac aktivira.

Brašno se proseje, pravi se udubljenje i u njega se stavlja so, sveže mleko, ulje. Jaja i narasli kvasac. Zamesi se meko testo, koje se ostavlja da naraste.

Nakon toga podelim testo na 7 velikih lopti i 6 manjih veličine oraha. Sir se gnječi viljuškom i promeša se sa jajetom. Od velikih lopti se razvijaju kore, preko kojih se maže nadeva i presavija se kao levak. Preostalo testo se koristi za oblikovanje.

Nakon što oblikujemo pogaču, vidite slike korak po korak, stavljamo je u kalup za kolač na papir za pečenje i ostavljamo je oko 30 minuta da odstoji.

Namažemo žumance i posipamo čija semenkama koje mogu da budu zamenjene i sa semenkama maka po želji.

Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: