Način pripreme
Pasulj se natopi prethodne večeri ako je kupovni i niste sigruni da li će se lako skuvati, ako je domaći može da se natopi sat vremena pre nego što se počne sa kuvanjem.
Voda se sipa kad se pasulj ispere i stavlja se u novu veliku šerpu (ako se nabora i blago nabubri znači da je dobar). Stavlja se voda i stavlja se na ringlu. Kada provri voda se baca i stavlja se nova voda. Ponovo provri i izbacuje se voda.
Naliva se voda i treći, poslednji put, i treba da bude na dva prsta od ivice šerpe. Dok voda provri seče se povrće na sitno (možete da stavite još povrća - praziluk, patlidžan itd. - što više, to je ukusnija).
Kada voda provri stavlja se povrće i ponovo se čeka da provri. Nakon toga se sipaju dva prsta od flaše ulja i ostavlja se da vri sat i 30 minuta.
Na svakih 15 minuta se meša, da ne ostaje na dnu i doliva se hladna voda, koliko je isparila. Kada zrna napuknu, stavlja se so i ostavlja da vri još pola sata. Ponovo se maša i doliva se voda poslednji put. Nakon toga se dodaje konzerviran paradajz i ostavlja se da vri 15 minuta.
Pasulj se sklanja sa ringle i stavlja na hladnu radnu površinu. Dodaje se jedan paketić nane (ako imate domaću, još bolje) i bosiljka kao pola nane. Servira se vruća sa lepim belim hlebom i ako volite belim kravljim sirom.