Način pripreme
Čorba od pasulja prisustvuje pokolenjima na našoj trpezi. Varijante i načine za pripremanje čorbe od pasulja su brojne - sa mesom, bez mesa, sa crvenim masuljem, u ekspres loncu, na limenom šporetu itd. U sledećim redovima upoznaćemo vas sa klasičnim receptom za čorbu od pasulja, omiljenim mnogima:
Stavite prethodno natopljeni pasulj sa 2 litra vode da provri. Ostavite ga da vri oko 15 minuta. Ocedite ga i stavite ponovo na ringlu, ali sa tri litra vrele vode.
Ostavite da vri oko sat i 30 minuta, ne zatvarajući potpuno poklopcem. Dodajte prethodno očišćene i na sitno iseckane luk, šargarepu i papriku.
Nakon sat vremena dodajte oljušten i isečen paradajz. Zapržite brašno u vrelom ulju dok se ne dobije zlatasta boja. Dodajte alevu papriku, promešajte na kratko i razredite sa malo bujona od pasulja.
Dodajte zapršku u šerpu, mešajući.
Stavite ponovo da provri 5 minuta, sklonite šerpu i dodajte u gotovu čorbu od pasulja sitno iseckane peršun i nanu.
P.S. Ako volite da jedete pasulj, probajte i naše recepte za ukusan pasulj iz rerne ili omiljenu janiju od pasulja, pripremljene po starim receptima.