Način pripreme
1. Rastvorite kvasac s kašičicom šećera u pomešanim i blago zagrejanim mleku i vodi.
Ostavite da naraste, a za to vreme prosejte brašno dva puta, napravite udubljenje i unutra razbijte jedno jaje i belance od drugog. Stavite so, šećer u prahu, vanilu i ulje, kao i već narastao kvasac.
2. Zamesite glatko srednje meko testo i pomoću mašine za mešenje ili ruku mesite ga bar 10 minuta. Oblikujte loptu i ostavite na toplom 1 sat, pokrivajući posudu krpom.
3. Naraslo testo treba da je uvećalo svoj obim dva ili tri puta. Stavite ga na nabrašnjenu radnu površinu i podelite na 4-5 delova, a od svake od njih oblikujte lopticu. Istopite maslac u mikrotalasnoj ili na ringli na vrlo slaboj temperaturi. Pripremite i nadev mešajući braon šećer sa cimetom i kakaom.
4. Razvijte tanku okruglu koru od svake loptice i oštrim nožem napravite jedan razrez od centra prema kraju, slično radijusu kruga. Obilno namažite istopljenim maslacem i pospite šećernom smesom. Počnite da uvijate hvatajući s jednog isečenog dela i kružnim pokretom završite do kraja, dobijajući oblik sličan uvijenoj kiflici.
5. Gotove pogačice poređajte na rastojanju jedna od druge u namazanoj ili papirom pokrivenoj posudi za pečenje.
Ostavite ponovo na toplom da narastu i udvostruče obim bar 30-40 minuta, nakon toga namažite umućenim žumancem koje je ostalo od drugog jajeta.
6. Zagrejte rernu na 180 stepeni bez ventilatora i ispecite dok ne dobiju zlatastu preplanulost oko 20 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.
Kad se ohladi možete da ih pospete šećerom u prahu da budu bogatiji.
Tople ili ohlađene, ove aromatične kiflice će vas očarati aromom. Veoma su mekane i idealne su za doručak ili užinu.
Neka vam je slatko!