Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Krompir Salata»Krompir salata sa slaninom i svežim biljkama

Krompir salata sa slaninom i svežim biljkama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k204
Krompir salata sa slaninom i svežim biljkama
Fotografije: marcheva14
1 / 3
30/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Ako znate kako da ga aranžirate i najobičnije jelo može da postane uživanje za čula..."

Potrebni sastojci

  • krompir - 1 kg, crveni
  • kora od limuna - 1 kom.
  • sok od limuna - od 1/2 limuna
  • maslinovo ulje - četvrtina šolje, može i malo više
  • kisela pavlaka - 120 g (ili kiselo mleko visokog procenta)
  • senf - 2 kašike, dižonski
  • dimljena slanina - 250 g
  • so
  • biber
  • mladi luk - 1 vezica (samo pera)
  • peršun - 1/2 vezice, usitnjen
  • mirođija - pola vezice, usitnjena
  • kapar - 1 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

Krompir se oljušti i iseče na veće kocke. Kuva se u posoljenoj vodi oko 20 minuta.

Proverava se viljuškom i nakon što je gotovo sklanja se s ringle, stavlja se u cediljku i preliva hladnom vodom. Na taj način se zaustavlja kuvanje i osvežava se. Ostavlja se da se ocedi i ohladi.

U posudi se pomoću žice pomešaju maslinovo ulje, sok od limuna, narendana kora od limuna, senf, kisela pavlaka, so i biber po ukusu. Meša se dok se ne dobije ujednačena smea. Ostavlja se sa strane.

Slanina se iseče na tanke kocke ili lente i u malo maslinovog ulja (1 kašika) se zaprži dok se ne dobiju zlatasti i hrskavi parčići.

U napravljeni sos se dodaje krompir, usitnjena pera mladog luka, peršun, mirođija i meša se. Dodaje se slanina i kapar, ponovo se meša. Ostavlja se u frižideru oko jedan sat.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: