Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Pačetina»Pečena Patka»Pečena patka sa slaninom i biljkama

Pečena patka sa slaninom i biljkama

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Pečena patka sa slaninom i biljkama
Fotografije: Anonymous
1 / 5
16/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
6
"Koji je bolji nadev za pečenu patku od slanine i biljaka, jednostavno se ne sećamo"

Potrebni sastojci

  • patka - 1 dobro očišćena
  • biber
  • ruzmarin - 1 struk
  • so
  • svinjska mast
  • belo vino - 1 šolja, suvo
  • krompir - isečen na klinove
  • šaragrepa - isečena
  • Za nadev
  • slanina - 4 tanke kriške
  • ruzmarin - 1 struk, iseckan
  • majčina dušica - 1 kašićica ili 2 struka, sveža
  • beli luk - 10 čenova i više po ukusu
  • žalfija - 1 kašičica ili po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Predlažemo vam jedan od najvećih klasika u spremanju patke - tradicionalni recept za festival patke u Italiji. Jednostavan recept za spremanje. Pri spremanju aroma biljaka čini ovu patku neodoljivom.

Spremamo je sa belim lukom, ruzmarinom, solju i biberom. Ostavljam da odstoji tokom noći, nakon čega uvijam u kriške slanine, iznutra i ponekad spolja. Čak sam spremalo samo sa slaninom unutra bez ikakvih začina.

Nakon toga ide u rernu da postane hrskava, uvijam je u aluminijumsku foliju tako da ne bude previše suva.

Nakon što očistite patki izgorite preostalo paperje! Natrljajte patku spolja i iznutra solju, biberom i ruzmarinom.

Navlažite unutrašnjost mlazom maslinovog ulja ili maslacem, nakon toga poređajte u otvor kriške slanine, ruzmarin, žalfiju, majčinu dušicu, beli luk (čenove), da se pomešaju sa aromom biljaka.

Zatvorite patku, zašijte je iglom i koncem i stavite je u pravougaonu posudu za pečenje već namazanu svinjskom mašću. Preko nje se sipa maslac i stavlja se u prethodno zagrejanu rernu na 180-200 stepeni pri čemo se nakvasi vinom s vremena na vreme.

Uvijte posudu sa punjenom patkom aluminijumskom folijom. Na sredini kuvanja (oko 45 minuta) dodajte krompir i šargarepe. Nakon oko sat i po vremena servirajte vruću gotovu patku u rerni.

Dobra varijacija je da dodate prezke, umućena jaja i isečen svež peršun u nadev za pečenu patku sa slaninom i biljkama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: