Turski burek sa nadevom od sira i peršuna

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj77363
01/12/2017
"Peršun daje jednu svežu notu omiljenom nam bureku, ubuduće ćemo ga samo tako spremati "
Priprema20 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno60 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano803
  • Pregledi tokom meseca7
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 12 - 14 komada, tanke (velike i okrugle)
  • ulje - 200 ml
  • jaja - 3 komada
  • peršun - 1 vezica
  • so - prstohvat
  • sveže mleko - 200 ml
  • voda - 100 ml
  • sir - 400 g
  • maslac - oko 1 kašika, za mazanje posude za pečenje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni; Okrugla posuda za pečenje prečnika oko 30-32 cm

Sir se usitni. Isecka se se veza peršuna i doda se. Promeša se. Ostavlja se sa strane.

U posudi se umute jaja žičanom mešalicom. Dodaje se so, sipa se ulje, meša se, zatim mleko i voda. Promeša se.

Posuda za pečenje se podmaže mnogo dobro sa svih strana maslacem.

Otvaraju se kore, uzima se jedna i stavlja u posudu, tako da joj krajevi vire slobodno van posude. Rukama se napravi ivica, presavije se koliko može, zagladi se rukom.

Sve ostale kore se dele po sredini na dva dela. Svaka od njih se uzima i natapa u posudi sa smesom s jajima. Izvadi se i rasporedi u trećinu posude preko osnovne kore. Sledi druga takva, takođe se natopi, izvadi se i stavlja u drugu trećinu prostora.

Pregibi se zaglade rukama. Sledi treća kora na isti način, četvrta i tako do šeste kore, kad se ređaju jedna na drugu. Nakon što su poređane na kraju se svuda razbaca sir sa peršunom.

Počinje se sa ređanjem drugog dela kora, koje su na isti način isečena na polovine, svaki deo je potopljen u smesu od jaja, poređa se u trećinu posude, pa sledi nova natopljena kora, dok se ne potroše.

Kad su poređane na kraju se zaglade ili se izravnaju pregibi i uvija se korom koja je van posude. Burek se ostavlja oko 2 sata na hladnom. Nakon toga se iseče na trouglove ili na kvadrate i peče se na 200 stepeni oko 40-45 minuta.

Izvor: Easy Turkish Recipes

Beleška: Koristila sam turske originalne kore. Za razliku od naših one su okruglog oblika, velike su i veoma blago posute brašnom, tanke ali se ne kidaju.

Dodavanje peršuna je veoma karakteristično prilikom spremanja turskog bureka, daje svežinu i aromu, nisam se usudila da stavim celu vezicu, već samo pola, što je definitivno moja greška.

Pita ima dosta masnoće, kao kod svakog turskog bureka, neophodna je i pri pečenju se kuva u njoj, ali kad se izvadi iz rerne masnoća potpuno nestaje, upija se. Kačim sliku, nakon što sam izvadila burek iz rerne i zapaža se kako još masnoća cvrči.

Burek može i da se spremi i sa drugom vrstom kora, sečenje takođe može da se promeni, ali je obavezno potapanje svake u smesu od jaja i presavijanje u posudi.

Raskošan, gust, aromatičan i vazdušast turski burek.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar