Način pripreme
Šarani se očiste veoma dobro od iznutrica i krljušti. Operu se pažljvo hladnom vodom spolja i iznutra.
Osuše se i posole spolja i iznutra i pospu spveže mlevenim biberom. Prebacuju se u posudu za pečenje postavljanu namazanim papirom za pečenje.
Beli luk se oljušti i iseče na kriške, paradajz se iseče na polumeseca, peršun se isecka na sitno.
Po koži riba se pravu nekoliko na dubokih razreza i u svaki od njih se posipa malo soli, bibera, stavlja se kriška paradajza i po malo belog luka.
Peršun i preostali beli luk se posipaju sa sasvim malo maslinovog ulja, solju i biberom i smesa se meša.
Njom se pune stomaci riba, a na kraju se u stomake poređaju i kriške paradajza. Odozgo se punjeni šarani prelivaju tankim mlazom maslinovog ulja ili uljem. Posuda se poklapa staklenim poklopcem ili se pokriva sa dva lista folije.
Riba se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni na srednjoj rešetku oko 25 minuta. Nakon toga poklopac/folija se sklanja i riba se vraća na kratko u rernu dok se ne dobije ukusna korica.
Nek vam je ukusno uz ovog šarana u rerni sa nadevom od peršuna i paradajza.